Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Уједињеним Арапским Емиратима: Ускоро потписивање Споразума о сарадњи у области културе са УАЕ

Објављено: 09.04.2019. 18:12 Аутор: Министарство културе
MKUМинистар културе Александар Богдановић је током посјете Уједињеним Арапским Емиратима разговарао са министарком културе и знања Уједињених Арапских Емирата, ЊЕ Ноуром Ал Кааби и државним министром Уједињених Арапских Емирата, ЊЕ Закијем Анваром Нусеибехом

Током сусрета са министарком културе и знања Уједињених Арапских Емирата, Ноуром Ал Кааби министар Богдановић је разговарао о могућностима за сарадњу између двије земље у области културе. Саговорници су истакли да је од великог значаја што скорије потписивање Споразума о сарадњи у области културе на чијем усагласавању тренутно раде министарства културе. Било је ријечи и о размјени искустава у области развоја креативних индустрија, које су саговорници дефинисали као веома битне за подстицање развоја производа и услуга утемељених на елементима културе и умјетности, као и повезивању умјетника двије земље.

Посебан акценат министри су ставили на успостављање сарадње на пољу кинематографије. Министар Богдановић је истакао да је Црна Гора посебно заинтересована за копродукциону сарадњу и упознао министарку Ал Кааби са подстицајним мјерама за снимања у Црној Гори, која су на нивоу од 25% од утрошених средстава. Министарка Ал Кааби је изразила задовољство могућношћу за успостављањем сарадње у области кинематографије кроз релевантне институције у обије земље.

Министар Богдановић је у Абу Дабију разговарао и са државним министром Уједињених Арапских Емирата, Закијем Анваром Нусеибехом. Саговорници су разговарали о организацији Еxпо Дубаи 2020, чија је тема “Повезивање умова, стварање будућности” и плановима за представљање Црне Горе на овој престижној смотри. Такође, на састанку је било ријечи и о могућности да Уједињени Арапски Емирати финансијски подрже реализацију неколико пројеката конзервације и рестаурације културних добара исламске архитектуре у Црној Гори.

MKU        MKU

Саговорници су се сагласили да је један овакав догадјај, какав је Самит културе 2019. у Абу Дабију изузетна прилика за промоцију, уважавање и прихватање културне разноликости.

Министар културе Александар Богдановић учествује на Самиту културе 2019. у Абу Дабију, на позив министарке културе и знања Уједињених Арапских Емирата ЊЕ Ноуре Ал Кааби. 

Уз министра Богдановића, на Самиту културе 2019. у Абу Дабију учествује и амбасадорка Црне Горе у Уједињеним Арапским Емиратима Душанка Јекнић.










МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?