Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanovć razgovarao sa ministrom kulture Sjeverne Makedonije Ademijem: Potpisan program o kulturnoj saradnji koji će unaprijediti tradicionalno dobre odnose

Ministar Bogdanovć razgovarao sa ministrom kulture Sjeverne Makedonije Ademijem: Potpisan program o kulturnoj saradnji koji će unaprijediti tradicionalno dobre odnose
Datum objave 17.04.2019 14:35 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović i ministar kulture u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Asaf Ademi potpisali su danas u Skoplju Program o kulturnoj saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period od 2019. do 2022. godine.

Programom je, između ostalog, predviđeno podsticanje saradnje u različitim oblastima kulture i kulturne baštine, a ministar Bogdanović podsjetio je kako je Sporazum o saradnji u oblasti kulture između dvije zemlje potpisan 2006. godine.

Na temeljima tog dokumenta je sačinjen Program koji smo kolega Ademi i ja danas potpisali. Ovaj dokument predstavlja osnov za nadogradnju odnosa koje naše dvije zemlje baštine u oblasti kulture, posebno u kontekstu realizacije zajedničkih projekata i programa, što će našim institucijama i umjetnicima otvoriti mogućnost za unaprjeđenje znanja i iskustva i izgradnju kapaciteta – naglasio je Ministar nakon potpisivanja Programa.

Ministri kulture dvije države naglasili su kako je danas potpisanim dokumentom predviđena realizacija zajedničkih projekata i programa iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, kinematografije, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva. Uz to, predviđeno je zajedničko učešće kulturnih djelatnika na festivalima i manifestacijama, ekspertskim događajima, međunarodnim konkursima, a poseban akcenat biće na zaštiti kulturne baštine i valorizaciji kulturnih dobara, te na jačanju saradnje institucija koje se bave arhivskom, muzejskom, bibliotečkom i konzervatorskom djelatnošću.

MKUMKU 

“Sa zadovoljstvom ističem da su ovim Programom naglašeni i potencijali za saradnju u oblasti kreativnih industrija, grani koja je u razvoju u Crnoj Gori i mogućnosti za direktnu razmjenu iskustava između kulturnih djelatnika i preduzetnika u kulturi. Dobra iskustva u zaštiti kulturnog nasljeđa naših zemalja obavezuju nas da nastavimo i proširimo saradnju u očuvanju onih arheoloških lokaliteta koji još uvijek nisu adekvatno istraženi i zaštićeni. Podsticaćemo i razvoj projekata i razmjenu programa između naših biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka” – dodao je ministar Bogdanović.

Potpisivanju dokumenta prethodio je i bilateralni susret ministara Bogdanovića i Ademija, na kojem je konstatovano kako je neophodan kontinuiran rad u cilju jačanja kulturne saradnje između dvije države. Potencijal za njen razvoj je, saglasili su se sagovornici, izuzetan, a kao poseban segment saradnje identifikovani su prekogranični projekti. S tim u vezi, ministri kulture Crne Gore i Sjeverne Makedonije ocijenili su kako postoji spremnost da dvije države u skorijem vremenskom okviru predstave prve zajedničke projekte.
 
MKUMinistar Bogdanović zahvalio je ministru Ademiju na podršci događajima kojima je crnogorska kultura doživjela snažnu afirmaciju u Sjevernoj Makedoniji, izražavajući spremnost da i Crna Gora bude domaćin smotri na kojima će biti predstavljen rad tamošnjih stvaralaca.

Nakon zvaničnog susreta ministara i potpisivanja Programa, u Skoplju će večeras, u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, biti priređena izložba „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“.

Pored ministra Bogdanovića, sastanku su prisustvovali otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji Jelena Milačić i generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić. 


Ministarstvo kulture