Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановћ разговарао са министром културе Сјеверне Македоније Адемијем: Потписан програм о културној сарадњи који ће унаприједити традиционално добре односе

Објављено: 17.04.2019. 20:35 Аутор: Министарство културе
Министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић и министар културе у Влади Републике Сјеверне Македоније Асаф Адеми потписали су данас у Скопљу Програм о културној сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Републике Сјеверне Македоније за период од 2019. до 2022. године.

Програмом је, између осталог, предвиђено подстицање сарадње у различитим областима културе и културне баштине, а министар Богдановић подсјетио је како је Споразум о сарадњи у области културе између двије земље потписан 2006. године.

На темељима тог документа је сачињен Програм који смо колега Адеми и ја данас потписали. Овај документ представља основ за надоградњу односа које наше двије земље баштине у области културе, посебно у контексту реализације заједничких пројеката и програма, што ће нашим институцијама и умјетницима отворити могућност за унапрјеђење знања и искуства и изградњу капацитета – нагласио је Министар након потписивања Програма.

Министри културе двије државе нагласили су како је данас потписаним документом предвиђена реализација заједничких пројеката и програма из области музичко-сценске дјелатности, позоришта, кинематографије, визуелне умјетности, књижевности и преводилаштва. Уз то, предвиђено је заједничко учешће културних дјелатника на фестивалима и манифестацијама, експертским догађајима, међународним конкурсима, а посебан акценат биће на заштити културне баштине и валоризацији културних добара, те на јачању сарадње институција које се баве архивском, музејском, библиотечком и конзерваторском дјелатношћу.

MKUMKU 

“Са задовољством истичем да су овим Програмом наглашени и потенцијали за сарадњу у области креативних индустрија, грани која је у развоју у Црној Гори и могућности за директну размјену искустава између културних дјелатника и предузетника у култури. Добра искуства у заштити културног насљеђа наших земаља обавезују нас да наставимо и проширимо сарадњу у очувању оних археолошких локалитета који још увијек нису адекватно истражени и заштићени. Подстицаћемо и развој пројеката и размјену програма између наших библиотека, музеја, архива и кинотека” – додао је министар Богдановић.

Потписивању документа претходио је и билатерални сусрет министара Богдановића и Адемија, на којем је констатовано како је неопходан континуиран рад у циљу јачања културне сарадње између двије државе. Потенцијал за њен развој је, сагласили су се саговорници, изузетан, а као посебан сегмент сарадње идентификовани су прекогранични пројекти. С тим у вези, министри културе Црне Горе и Сјеверне Македоније оцијенили су како постоји спремност да двије државе у скоријем временском оквиру представе прве заједничке пројекте.
 
MKUМинистар Богдановић захвалио је министру Адемију на подршци догађајима којима је црногорска култура доживјела снажну афирмацију у Сјеверној Македонији, изражавајући спремност да и Црна Гора буде домаћин смотри на којима ће бити представљен рад тамошњих стваралаца.

Након званичног сусрета министара и потписивања Програма, у Скопљу ће вечерас, у сарадњи са Народним музејем Црне Горе, бити приређена изложба „Европска мода на црногорском двору – рефлексије“.

Поред министра Богдановића, састанку су присуствовали отправница послова у Амбасади Црне Горе у Републици Сјеверној Македонији Јелена Милачић и генерална директорица Директората за културно умјетничко стваралаштво Драгица Милић. 














Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?