Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Purišić - Borovac: Crna Gora i BiH primjer dobre saradnje u regionu

Purišić - Borovac: Crna Gora i BiH primjer dobre saradnje u regionu
Datum objave 17.04.2019 19:49 | Autor mrss | Izvor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ispis Štampaj stranicu


Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sastao se danas, 17. aprila 2019. godine u Sarajevu sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac, te su tom prilikom razgovarali o implementaciji Regionalnog stambenog programa u ove dvije zemlje.

Ministri su izrazili zadovoljstvo postignutim napretkom i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, te da očekuju da će u zadatom roku biti završena planirana gradnja stambenih jedinica za izbjeglice i interno raseljene osobe. 

Purišić i Borovac su istakli zajednički interes Bosne i Hercegovine i Crne Gore da se iskoriste sva raspoloživa sredstva putem Fonda Regionalnog stambenog programa, te da se za odabrane korisnike osigura i održivi povratak u sredinama u koje se vraćaju.

Ministar Purišić je naglasio kako je jedan od izlaznih rezultata Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori Zakon o socijalnom stanovanju.

- Zakon je Vlada usvojila prošle godine i njegova primjena je već u toku. Zakonom su obuhvaćene šire kategorije stanovništa u socijanoj potrebi. S obzirom da Bosna i Hercegovina nema ovakav propis, a u toku je gradnja stanova po modelu socijalnog stanovanja, Crna Gora i nadležni organi mogu pružiti pomoć i iskustva na tom planu” - rekao je Purišić. 

Osim toga, Purišić i Borovac su razgovarali o Sporazumu o traženju nestalih osoba koji, nakon usvajanja na vladama u obje države, uskoro treba biti potpisan.

- Nakon potpisivanja Sporazuma, uslijedit će planirane aktivnosti na traženju nestalih osoba. Prema analizi radne grupe koja je sačinila Sporazum, potražujemo oko 30 osoba koje se vode kao nestale u obje zemlje. Važna je pouzdana razmjena ovih podataka u svrhu da se izbjegne dupliranje procesa traženja u zemljama regiona, a što je propisano Regionalnim planom traženja nestalih donesnim u okviru Berlinskog procesa - rekla je Borovac.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja