Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић - Боровац: Црна Гора и БиХ примјер добре сарадње у региону

Објављено: 18.04.2019. 01:49 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић састао се данас, 17. априла 2019. године у Сарајеву са министрицом за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Семихом Боровац, те су том приликом разговарали о имплементацији Регионалног стамбеног програма у ове двије земље.

Министри су изразили задовољство постигнутим напретком и у Босни и Херцеговини и у Црној Гори, те да очекују да ће у задатом року бити завршена планирана градња стамбених јединица за избјеглице и интерно расељене особе. 

Пуришић и Боровац су истакли заједнички интерес Босне и Херцеговине и Црне Горе да се искористе сва расположива средства путем Фонда Регионалног стамбеног програма, те да се за одабране кориснике осигура и одрживи повратак у срединама у које се враћају.

Министар Пуришић је нагласио како је један од излазних резултата Регионалног стамбеног програма у Црној Гори Закон о социјалном становању.

- Закон је Влада усвојила прошле године и његова примјена је већ у току. Законом су обухваћене шире категорије становништа у социјаној потреби. С обзиром да Босна и Херцеговина нема овакав пропис, а у току је градња станова по моделу социјалног становања, Црна Гора и надлежни органи могу пружити помоћ и искуства на том плану” - рекао је Пуришић. 

Осим тога, Пуришић и Боровац су разговарали о Споразуму о тражењу несталих особа који, након усвајања на владама у обје државе, ускоро треба бити потписан.

- Након потписивања Споразума, услиједит ће планиране активности на тражењу несталих особа. Према анализи радне групе која је сачинила Споразум, потражујемо око 30 особа које се воде као нестале у обје земље. Важна је поуздана размјена ових података у сврху да се избјегне дуплирање процеса тражења у земљама региона, а што је прописано Регионалним планом тражења несталих донесним у оквиру Берлинског процеса - рекла је Боровац.

Министарство рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?