Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora ponovo traži od Srbije da omogući da Svetozar i Miloš Marović odsluže zatvorske kazne na koje su osuđeni

Objavljeno: 26.04.2019. 00:11 Autor: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Republike Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

I prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude lišen slobode u Republici Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, kako je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Republike Srbije redovno i ažurno realizuju.  

Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Takođe, Ministarstvo pravde je nadležnim organima Republike Srbije proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Republici Srbiji. Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svijetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine. Dodatno, Osnovni sud u Kotoru je uputio predmetnu zamolnicu radi sprječavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Ministarstvo pravde konstatuje činjenicu da je, nakon dvije godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije u Republici Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane. Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen.

Podsjećamo da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem. Dodatno, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Republike Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i lica sa Interpolove potjernice liši slobode i omogući njihovo izručenje Crnoj Gori. Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Republike Srbije ni nakon dvije godine nijesu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavijestili crnogorske državne organe.

MINISTARSTVO PRAVDE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?