Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора поново тражи од Србије да омогући да Светозар и Милош Маровић одслуже затворске казне на које су осуђени

Објављено: 26.04.2019. 00:11 Аутор: Министарство правде

Министарство правде Црне Горе упутило је Министарству правде Републике Србије молбу за изручење Светозара Маровића ради одслужења затворске казне на коју је правоснажно осуђен у Црној Гори.

И прије подношења наведене молбе за изручење, самим расписивањем међународне Интерполове потјернице били су створени сви правни предуслови да Светозар Маровић буде лишен слободе у Републици Србији у циљу његовог изручења Црној Гори, како је то случај са другим лицима које Црна Гора потражује и чија се изручења из Републике Србије редовно и ажурно реализују.  

Ипак, околност да се Светозар Маровић у протекле двије године наочиглед јавности слободно кретао и појављао на јавним мјестима на територији Републике Србије, и поред црвене Интерполове потјернице која је за њим расписана, навела је Министарство правде Црне Горе да, не чекајући више хапшење Светозара Маровића, упути и молбу за његово изручење. Очекујемо да ће упућивање молбе за изручење Светозара Маровића додатно подстаћи надлежне органе Републике Србије на испуњавање међународних обавеза, односно лишавање слободе Маровића и његово изручење Црној Гори.

Такође, Министарство правде је надлежним органима Републике Србије прослиједило замолницу Основног суда у Котору којом је затражено да затворска казна у трајању од једне године која је изречена осуђеном Милошу Маровић буде извршена у Републици Србији. Предметна замолница услиједила је након што је Основном суду у Котору достављено званично обавјештење Министарства унутрашњих послова Црне Горе да је Милош Маровић по сили закона изгубио црногорско држављанство, будући да му је додијељено држављанство Републике Србије, а у свијетлу чињенице да према важећим међународним уговорима Република Србија није у обавези да Црној Гори изручи сопственог држављанина који је осуђен на затворску казну мању од двије године. Додатно, Основни суд у Котору је упутио предметну замолницу ради спрјечавања застаре извршења казне у овом случају.

Министарство правде констатује чињеницу да је, након двије године и бројних јавних појављивања Светозара и Милоша Маровића у Београду, изостала било каква реакција полиције у Републици Србији у односу на црвене Интерполове потјернице које су за њима расписане. Индикативна је и одлука надлежних органа Републике Србије да Милошу Маровићу, лицу правоснажно осуђеном за организовани криминал, буде дато држављанство и да му на тај начин буде омогућено да избјегне одслужење затворске казне у држави у којој је починио тешко кривично дјело и у којој је правоснажно осуђен.

Подсјећамо да су државни органи Црне Горе још и раније искористили расположиве механизме међународне правосудне и полицијске сарадње, који су резултирали расписивањем Интерполових потјерница за Светозаром и Милошем Маровићем. Додатно, министар правде је више пута, како кроз директну комуникацију са званичницима Републике Србије, тако и јавно, изражавао очекивања Црне Горе да полиција у Србији испуни своју међународну обавезу и лица са Интерполове потјернице лиши слободе и омогући њихово изручење Црној Гори. Упркос наведеним ургенцијама, државни органи Републике Србије ни након двије године нијесу лишили слободе Светозара и Милоша Маровића, нити су о разлозима за непоступање у овим случајевима на било који начин обавијестили црногорске државне органе.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?