Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

86. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Objavljeno: 14.05.2019. 19:01 Autor: MEK
“Činjenica da su izlagači iz Crne Gore ove godine osvojili 163 medalje za kvalitet dovoljno govori o kvalitetu domaćih proizvoda i o isplativosti ulaganja u ovaj sektor “, kazala je danas ministarka ekonomije Dragica Sekulić na sastanku sa potpredsjednikom pokrajinske Vlade Vojvodine, gospodinom Đorđem Milićevićem koji se održao u okviru posjete 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Na sajmu koji okuplja sve značajne aktere agrobiznisa iz regiona Crna Gora ima 10 izlagača, i to neke od najuspješnijh kompanija u Crnoj Gori.

Crna Gora ima zajednički stand na 117m2 u Master hali, koji će činiti predstavnici: Privredne komore Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ministarka je podsjetila na punu podršku privatnom sektoru, kroz kreiranje brojnih programa podrške za preduzetnike.

“Prošle godine podržali smo preko 100 preduzeća, što je za nekih 50% veći broj u odnosu na godinu prije, a sigurni smo da će taj broj biti još veći ove godine”, istakla je Sekulić. 

Sekulić je kazala da je Srbija, kada je u pitanju robna razmjena, najznačajniji partner Crne Gore, kako u izvozu, tako i u uvozu. 

Ministarstvo ekonomije
Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović takođe je istakao da ima dosta prostora da se povežemo sa AP Vojvodina, posebno u dijelu poljoprivrede i ulaganja u naučna dostignuća u toj oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje su crnogorski proizvođači postigli na Sajmu.
  
On je ocijenio da je kvalitet crnogorskih proizvoda sve zapaženiji i na domaćem tržištu, posebno turističkom, ali i na regionalnim tržištima, što potvrđuju i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim sajmovima, posebno na renomiranom kakav je Novosadski.

”To je rezultat zajedničkog rada poljoprivrednih proizvođača i Vlade Crne Gore. Poljoprivrednih proizvodjača koji ulažu veliki rad i sredstva u unapređenje svoje proizvodnje i kvaliteta proizvoda i Vlade koja, u kontinuitetu, kroz brojne programe i mjere podrške iz nacionalnog budžeta i EU fondova, obezbjeđuje znatna bespovratna sredstva podrške poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkom sektoru. Vlada će, kako je kazao, nastaviti sa još većim ulaganjem u sektor poljoprivrede, što će doprinijeti ostvarivanju još boljih rezultata u narednom periodu”, kazao je Žugić.

Žugić je ocijenio da je sastanak sa potpredsjednikom Vlade AP Vojvodine bio prilika da se razgovara o mogućnostima za dalje unapređenje dosadašnje, inače, dobre saradnje u oblasti poljoprivrede.
  
Ministarka Sekulić naglasila je da robna ramjena sa AP Vojvodinom nije zanemarljiva i da je u 2018. godini ostvaren rast u iznosu od preko 10 miliona u odnosu na godinu prije te.

Zajednički su na sastanku ocijenili da postoje brojne mogućnosti za saradnju AP Vojvodine i Crne Gore, narocito u oblasti unapredjenja IT sektora u modernizacije poljoprivrednih proizvoda, kao i u oblasti turizma i poljoprivrede u cjelini.

86.Međunarodni sajam poljoprivrede ove godine se održava u Novom Sadu u periodu od 11 do 17. maja.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?