Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

86. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду

Објављено: 14.05.2019. 19:01 Аутор: МЕК
“Чињеница да су излагачи из Црне Горе ове године освојили 163 медаље за квалитет довољно говори о квалитету домаћих производа и о исплативости улагања у овај сектор “, казала је данас министарка економије Драгица Секулић на састанку са потпредсједником покрајинске Владе Војводине, господином Ђорђем Милићевићем који се одржао у оквиру посјете 86. Међународном сајму пољопривреде.

На сајму који окупља све значајне актере агробизниса из региона Црна Гора има 10 излагача, и то неке од најуспјешнијх компанија у Црној Гори.

Црна Гора има заједнички станд на 117м2 у Мастер хали, који ће чинити представници: Привредне коморе Црне Горе, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства одрживог развоја и туризма.

Министарка је подсјетила на пуну подршку приватном сектору, кроз креирање бројних програма подршке за предузетнике.

“Прошле године подржали смо преко 100 предузећа, што је за неких 50% већи број у односу на годину прије, а сигурни смо да ће тај број бити још већи ове године”, истакла је Секулић. 

Секулић је казала да је Србија, када је у питању робна размјена, најзначајнији партнер Црне Горе, како у извозу, тако и у увозу. 

Ministarstvo ekonomije
Предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић такође је истакао да има доста простора да се повежемо са АП Војводина, посебно у дијелу пољопривреде и улагања у научна достигнућа у тој области.

Државни секретар у Министарству пољопривреде и руралног развоја Ђуро Жугић изразио је задовољство резултатима које су црногорски произвођачи постигли на Сајму.
  
Он је оцијенио да је квалитет црногорских производа све запаженији и на домаћем тржишту, посебно туристичком, али и на регионалним тржиштима, што потврђују и награде које освајају наши произвођачи на међународним сајмовима, посебно на реномираном какав је Новосадски.

”То је резултат заједничког рада пољопривредних произвођача и Владе Црне Горе. Пољопривредних производјача који улажу велики рад и средства у унапређење своје производње и квалитета производа и Владе која, у континуитету, кроз бројне програме и мјере подршке из националног буџета и ЕУ фондова, обезбјеђује знатна бесповратна средства подршке пољопривредној производњи и прерађивачком сектору. Влада ће, како је казао, наставити са још већим улагањем у сектор пољопривреде, што ће допринијети остваривању још бољих резултата у наредном периоду”, казао је Жугић.

Жугић је оцијенио да је састанак са потпредсједником Владе АП Војводине био прилика да се разговара о могућностима за даље унапређење досадашње, иначе, добре сарадње у области пољопривреде.
  
Министарка Секулић нагласила је да робна рамјена са АП Војводином није занемарљива и да је у 2018. години остварен раст у износу од преко 10 милиона у односу на годину прије те.

Заједнички су на састанку оцијенили да постоје бројне могућности за сарадњу АП Војводине и Црне Горе, нароцито у области унапредјења ИТ сектора у модернизације пољопривредних производа, као и у области туризма и пољопривреде у цјелини.

86.Међународни сајам пољопривреде ове године се одржава у Новом Саду у периоду од 11 до 17. маја.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?