Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministarka Damjanović specijalna gošća CMBEBIH 2019 konferencije

Ministarka Damjanović specijalna gošća CMBEBIH 2019 konferencije
Datum objave 16.05.2019 14:12 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke
 
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, boravi danas u Banjoj Luci, gdje učestvuje u svojstvu specijalne gošće Trećoj Međunarodnoj konferenciji o mediciskom i biološkom inženjeringu – CMBEBIH 2019.

CMBEBIH 2019 najveća je i najznačajnija konferencija u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Evropi, koja je ove godine okupila preko 500 učesnika iz 45 zemalja svijeta. Konferenciju su podržale sve eminentne međunarodne organizacije iz oblasti, poput Evropske alijanse za medicinski i biološki inženjering i Međunarodne federacije za medicinski i biološki inženjering. Takođe, konferencija je okupila i privrednike, u vidu tzv. Biznis foruma, a poseban fokus je i na mladim ljudima, tako da sastavni dio konferencije čini i

Kongres studenata. Medicinski i biološki inženjering je brzorastuće polje razvoja i cilj konferencije je omogućavanje platforme za razmjenu informacija i inovativnih ideja sa ambicijom da utiče na budući razvoj i kreiranje zajedničke vizije.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Ministarka Damjanović je u uvodnom dijelu predstavila regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST). Ministarka je istakla benefite učešća u SEEIIST projektu u smislu biomedicinskih istraživanja, liječenja pacijenata, izgradnje i jačanja kapaciteta, podsticanja tehnološkog transfera i uključivanja lokalne privrede, digitalizacije i razvoja alternativnih izvora energije. Ukazujući na veliki napredak SEEIIST projekta, kako na političkoj tako i na naučnoj sceni, ministarka je posebno istakla značaj političke podrške na najvišem nivou u ovom trenutku, a kroz potpisivanje Memoranduma o okviru saradnje.

Domaćini i suorganizatori konferencije su prof. dr Almir Banjević, direktor Verlab-a i predsjednik Udruženja medicinskog i biološkog inženjeringa Bosne i Hercegovine i prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

MINISTARSTVO NAUKE