Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Foro di Roma: Crnogorska policija sa policijama regiona značajno doprinosi suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala

Foro di Roma: Crnogorska policija sa policijama regiona značajno doprinosi suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala
Datum objave 17.05.2019 13:40 | Autor UP

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović je učestvovao na Konferenciji šefova policija zemalja Balkanskog regiona ,,Foro di Roma'', koja je, 17. maja ove godine, u organizaciji Nacionalne policije Republike Italije, održana u Rimu.

Šefovi policija Balkanskog regiona na Konferenciji su razgovarali o jačanju strateške i operativne saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala, a teme Konferencije bile su i zajedničke aktivnosti u oblasti evropskog projekta ATENA koji treba da doprinese efikasnijoj razmjeni informacija od značaja za borbu protiv savremenih bezbjednosnih rizika i prijetnji među kojima je i terorizam, organizovani kriminal sa akcentom na krijumčarenje droga, kao i ilegalne migracije i djelovanje stranih boraca.

Direktor Veljović je tokom Konferencije imao posebne bilateralne susrete sa generalnim direktorom Nacionalne policije Italije Frankom Gabrijelijem, Generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Štokom, izvršnim direktorom FRONTEX-a Fabrisom Ležerijem i generalnom direktoricom Policije Republike Slovenije Tatjanom Bobnar.

UPVeljović i Gabrijeli saglasni su da crnogorska i italijanska policija ostvaruju kvalitetnu profesionalnu saradnju koja je do sada imala mjerljive rezultate u borbi protiv organizovanog međunarodnog kriminala. Direktori su konstatovali da su zajedničke akcije i konkretne projektne aktivnosti doprinijele dostizanju standarda crnogorske policije u procesu evropskih integracija koji jačaju povjerenje i bezbjednost građana naših država ali i porodice evropskih naroda. Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izrazio je uvjerenje da će Konferencija „Foro di Roma“ biti dobra platforma snaženju međunarodne policijske saradnje. Ocijenjeno je da su ostvareni kontakti dali mjerljive rezultate u oblasti ciljanih potraga jer je crnogorska policija informacijama koje je pružila kolegama u inostranstvu u velikoj mjeri doprinijela lociranju i lišenju slobode vođa organizovanih kriminalnih grupa.

Prilikom susreta Veljovića i Štoka potvrđena je izuzetna saradnja crnogorske policije sa Interpolom, a posebno je pohvaljen doprinos crnogorske policije ažuriranju Interpolovih baza podataka, kao i aktivno učešće naše policije u projektima koje je inicirao Generalni sekretarijat Interpola. Veljović je potvrdio otvorenost i spremnost crnogorske policije da zajednički djeluje sa policijama drugih zemalja i da dalje, prateći savremene trendove, unaprjeđuje rezultate rada i opravda ocjene relevatnih međunarodnih organizacija koje Upravu policije Crne Gore prepoznaju kao značajnog faktora jačanja bezbjednosti regiona.

Štok je istakao da Crna Gora postiže odlične rezultate u odnosu na kvalitet razmijenjenih informacija, čime je potvrdila spremnost da bude uključena u globalnu zajednicu agencija za sprovođenje zakona na svim nivoima, počevši od primjene nove tehnologije do brze razmjene podataka, pa time ima ključnu ulogu u operacijama lociranja i hapšenja međunarodnih bjegunaca, te značajno doprinosi suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala.

UPNa sastanku Veljovića i Ležerija ocijenjeno je da će primjenom Sporazuma o saradnji Crne Gore sa FRONTEX-om crnogorska policija, kroz usvajanje standarda u oblasti upravljanja granicama, značajno doprinijeti realizaciji zajedničkih operacija koje za cilj imaju suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala. Ležeri je istakao značaj planiranog učešća Crne Gore u zajedničkoj operaciji FRONTEX-a, što će biti prvi slučaj da policija zemlje koja nije član Evropske unije ravnopravno učestvuje u zajedničkoj operaciji. Najavljena je i podrška u procesu uspostavljanja sistema elektronskog osmatranja EUROSUR-a i Nacionalnog komunikacionog centra u Podgorici shodno standardima EU, Schengen-a i FRONTEX-a.

Direktor Veljović i direktorica Bobnar konstatovali su da je saradnja crnogorske i slovenačke policije veoma profesionalna i kvalitetna, te da će u narednom periodu biti intenzivirana.