Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Форо ди Рома: Црногорска полиција са полицијама региона значајно доприноси сузбијању међународног организованог криминала

Објављено: 17.05.2019. 19:40 Аутор: УП
Директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић је учествовао на Конференцији шефова полиција земаља Балканског региона ,,Форо ди Рома'', која је, 17. маја ове године, у организацији Националне полиције Републике Италије, одржана у Риму.

Шефови полиција Балканског региона на Конференцији су разговарали о јачању стратешке и оперативне сарадње у борби против међународног криминала, а теме Конференције биле су и заједничке активности у области европског пројекта АТЕНА који треба да допринесе ефикаснијој размјени информација од значаја за борбу против савремених безбједносних ризика и пријетњи међу којима је и тероризам, организовани криминал са акцентом на кријумчарење дрога, као и илегалне миграције и дјеловање страних бораца.

Директор Вељовић је током Конференције имао посебне билатералне сусрете са генералним директором Националне полиције Италије Франком Габријелијем, Генералним секретаром Интерпола Јиргеном Штоком, извршним директором ФРОНТЕX-а Фабрисом Лежеријем и генералном директорицом Полиције Републике Словеније Татјаном Бобнар.

UPВељовић и Габријели сагласни су да црногорска и италијанска полиција остварују квалитетну професионалну сарадњу која је до сада имала мјерљиве резултате у борби против организованог међународног криминала. Директори су констатовали да су заједничке акције и конкретне пројектне активности допринијеле достизању стандарда црногорске полиције у процесу европских интеграција који јачају повјерење и безбједност грађана наших држава али и породице европских народа. Директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић изразио је увјерење да ће Конференција „Форо ди Рома“ бити добра платформа снажењу међународне полицијске сарадње. Оцијењено је да су остварени контакти дали мјерљиве резултате у области циљаних потрага јер је црногорска полиција информацијама које је пружила колегама у иностранству у великој мјери допринијела лоцирању и лишењу слободе вођа организованих криминалних група.

Приликом сусрета Вељовића и Штока потврђена је изузетна сарадња црногорске полиције са Интерполом, а посебно је похваљен допринос црногорске полиције ажурирању Интерполових база података, као и активно учешће наше полиције у пројектима које је иницирао Генерални секретаријат Интерпола. Вељовић је потврдио отвореност и спремност црногорске полиције да заједнички дјелује са полицијама других земаља и да даље, пратећи савремене трендове, унапрјеђује резултате рада и оправда оцјене релеватних међународних организација које Управу полиције Црне Горе препознају као значајног фактора јачања безбједности региона.

Шток је истакао да Црна Гора постиже одличне резултате у односу на квалитет размијењених информација, чиме је потврдила спремност да буде укључена у глобалну заједницу агенција за спровођење закона на свим нивоима, почевши од примјене нове технологије до брзе размјене података, па тиме има кључну улогу у операцијама лоцирања и хапшења међународних бјегунаца, те значајно доприноси сузбијању међународног организованог криминала.

UPНа састанку Вељовића и Лежерија оцијењено је да ће примјеном Споразума о сарадњи Црне Горе са ФРОНТЕX-ом црногорска полиција, кроз усвајање стандарда у области управљања границама, значајно допринијети реализацији заједничких операција које за циљ имају сузбијање свих видова прекограничног криминала. Лежери је истакао значај планираног учешћа Црне Горе у заједничкој операцији ФРОНТЕX-а, што ће бити први случај да полиција земље која није члан Европске уније равноправно учествује у заједничкој операцији. Најављена је и подршка у процесу успостављања система електронског осматрања ЕУРОСУР-а и Националног комуникационог центра у Подгорици сходно стандардима ЕУ, Сцхенген-а и ФРОНТЕX-а.

Директор Вељовић и директорица Бобнар констатовали су да је сарадња црногорске и словеначке полиције веома професионална и квалитетна, те да ће у наредном периоду бити интензивирана.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?