Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Od 1. juna se ukida naknada za OIE1

Od 1. juna se ukida naknada za OIE1
Datum objave 23.05.2019 16:06 | Autor Ministarstvo ekonomije | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

“Vlada je danas, kako je predsjednik Vlade najavio na prethodnom premijerskom satu, odlučila da od 1. juna ukine naknadu za OIE1“, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na pres konferenciji koja je održana danas. 

Ministarka je kazala da će se iznos sredstava potrebnih za pokrivanje potrebnog iznosa, umjesto građana platiti iz budžeta a iz sredstava prikupljenih od zagađivača.

„Ovom izmjenom obezbijedili smo da tržišno poslovanje EPCG ne bude narušeno, da građani budu dijelom rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije, a da u konačnom rezultatu prosječni računi za električnu energiju ostanu isti ili dijelom umanjeni“, kazala je Sekulić.

Ministarka je kroz tarifne pakete objasnila uticaj ove izmjene na različite potrošnje a u zavisnosti od prosječne potrošnje, nakon promjena cijena od strane EPCG, od 1.juna.

„ Vlada je odlučna da građani, koji vode računa o potrošnji više neće plaćati naknadu“, kazala je ministarka.

Sekulić je pomenula i to da je danas na sjednici Vlade razmatrana budućnost razvoja OIE i da će se nastaviti sa praksom nedavanja novih koncesija za male hidroelektrane.

„Suprotno tome, nastavićemo da dajemo u zakup zemljište bez povlašćenih tarifa za potrošače“, poručila je ona.

Ministarka je na kraju prenijela da je Vlada na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo ekonomije, kao koordinatora, da preispita svu dokumentaciju izdatu od strane svih crnogorskih institucija, a za svaku lokaciju za koju je data koncesija, poručivši da je davanje koncesije samo jedan od velikog broja koraka koje zakupac mora ispoštovati da bi mogao da gradi. 

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU