Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Од 1. јуна се укида накнада за ОИЕ1

Објављено: 23.05.2019. 22:06 Аутор: Министарство економије
Влада Црне Горе је на данашњој сједници донијела Уредбу о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације.

“Влада је данас, како је предсједник Владе најавио на претходном премијерском сату, одлучила да од 1. јуна укине накнаду за ОИЕ1“, казала је министарка економије Драгица Секулић на прес конференцији која је одржана данас. 

Министарка је казала да ће се износ средстава потребних за покривање потребног износа, умјесто грађана платити из буџета а из средстава прикупљених од загађивача.

„Овом измјеном обезбиједили смо да тржишно пословање ЕПЦГ не буде нарушено, да грађани буду дијелом растерећени плаћања по основу коришћења обновљивих извора енергије, а да у коначном резултату просјечни рачуни за електричну енергију остану исти или дијелом умањени“, казала је Секулић.

Министарка је кроз тарифне пакете објаснила утицај ове измјене на различите потрошње а у зависности од просјечне потрошње, након промјена цијена од стране ЕПЦГ, од 1.јуна.

„ Влада је одлучна да грађани, који воде рачуна о потрошњи више неће плаћати накнаду“, казала је министарка.

Секулић је поменула и то да је данас на сједници Владе разматрана будућност развоја ОИЕ и да ће се наставити са праксом недавања нових концесија за мале хидроелектране.

„Супротно томе, наставићемо да дајемо у закуп земљиште без повлашћених тарифа за потрошаче“, поручила је она.

Министарка је на крају пренијела да је Влада на данашњој сједници задужила Министарство економије, као координатора, да преиспита сву документацију издату од стране свих црногорских институција, а за сваку локацију за коју је дата концесија, поручивши да је давање концесије само један од великог броја корака које закупац мора испоштовати да би могао да гради. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?