Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Nuhodžić-Poklukar: Nastavak saradnje između Crne Gore i Slovenije za jači odgovor na zajedničke bezbjednosne izazove

Nuhodžić-Poklukar: Nastavak saradnje između Crne Gore i Slovenije za jači odgovor na zajedničke bezbjednosne izazove
Datum objave 10.06.2019 13:34 | Autor MUP; Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Borba protiv organizovanog kriminala, terorizma i ilegalnih migracija bile su glavne teme današnjeg bilateralnog sastanka održanog u Ljubljani između ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i njegovog slovenačkog kolege, ministra Boštjana Poklukara.
Sagovornici su se složil da su Crna Gora i Slovenija dvije prijateljske zemlje, te da je saradnja između dva ministrastva unutrašnjih poslova tradicionalno dobra i partnerska. Ministar Nuhodžić je ovom prilikom zahvalio na iskazanoj podršci Slovenije Crnoj Gori na putu ispunjenja dva najvažnija spoljnopolitička cilja - članstva u NATO, koji je Crna Gora već ostvarila, i članstva u Evropskoj uniji.

Ministar Nuhodžić je ocijenio da je dosadašnja saradnja između dvije policijske organizacije dala dosta dobrih rezultata, i iskazao uvjerenje da je na ovaj način dat doprinos i generalnoj ocjeni Evropske komisije iz posljednjeg Izveštaja o Crnoj Gori, kojom se konstatuje napredak u međunarodnoj policijskoj saradnji naše zemlje.

Ministar Nuhodžić je naglasio važnost daljeg jačanja saradnje dva resora, u cilju pružanja što kvalitetnijeg odgovora na zajedničke bezbjednosne izazove, ali i u cilju prevencije svih pojavnih oblika kriminala.

Ministar Poklukar je na sastanku potvrdio snažnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore, i u tom smislu najavio nastavak saradnje i pomoći kroz nove zajedničke projekte.

Govoreći na temu organizovanog kriminala i terorizma, ministar Poklukar je istakao da su crnogorski bezbjednosni organi snažan partner slovenačke policije. S tim u vezi, ministri su se složili da je uspješno suočavanje sa bezbjednosnim izazovima neophodna bliska saradnja i kontinuirana razmjena informacija između policija dvije zemlje, i dogovorili intenziviranje saradnje na tom planu.

Razgovarajući na temu ilegalnih migracija i stanju u toj oblasti iz regionalne perspektive, ministri su se složili da migracije nijesu pitanje samo jedne države, već cijelog regiona, i u tom smislu konstatovali važnost kontinuirane i otvorene komunikacije policija u regionu i dalje jačanje saradnje u cilju spremnosti i otpornosti na izazove koje sa sobom nose migracije.

MUP MUP

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA