Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković u Rektoratu: Vlada u potpunosti podržava planirane dalje strateške iskorake Univerziteta Crne Gore

Objavljeno: 18.06.2019. 21:26 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore u potpunosti podržava planirane dalje strateške iskorake državnog Univerziteta kako na unapređenju kvaliteta studiranja i pozicioniranja Univerziteta Crne Gore (UCG) tako i na poboljšanju materijalnog stanja i profesionalnog statusa nastavnog i nenastavnog osoblja – rekao je premijer Duško Marković danas na sastanku sa rukovodstvom UCG.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, predsjednik Upravnog odbora UCG prof. dr Duško Bjelica i prorektor za nauku i istraživanje prof. dr Irena Orović predstavili su predsjedniku Vlade rezultate dosadašnjeg razvoja i aktivnosti koje uključuju unapređenje nastavnog procesa i značajno popravljanje pozicije UCG u međunarodnim naučnim krugovima i u svjetskim bazama naučnih publikacija kao i potpunu finansijsku stabilzaciju Univerziteta.

Predsjednik Marković je izrazio punu podršku započetim aktivnostima Univerziteta Crne Gore na izradi prve Strategije razvoja UCG 2019-2024. Ovaj krovni dokument najviše državne visokoškolske ustanove uključuje, među ostalim, razvoj sistema e-učenja, formiranje studijskih programa na engleskom jeziku, pokretanje interdisciplinarnih studijskih programa, sistemsko usavršavanje nastavnog osoblja te jačanje saradnje sa privredom i javnom sektorom. „Drago mi je da vidim da imate viziju razvoja Univerziteta koju ćete pretočiti u Strategiju. To je novi kvalitet, i to pozdravljam. Kao što pozdravljam i ideje za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih. U time imate moju podršku“ – rekao je predsjednik Vlade.

Na sastanku je konstatovano da Vlada i Univerzitet vide zajednički interes na unapređenju sistemskih rješenja koje se tiču finansiranja naučnog rada i naučno-istraživačkih projekata sa ciljem dostizanja evropskog prosjeka državnog izdvajanja za naučno-istraživačke projekte.

Predsjednik Vlade i rukovodstvo Univerziteta Crne Gore saglasili su se da zajednički adresiraju i potrebe visokog obrazovanja u Sjevernom regionu. U skladu sa Vladinom politikom razvoja Sjevera i činjenicom da se u tom našem regionu realizuje veliki broj razvojnih projekata iskazuje se potreba za otvaranjem posebnih programa za visoko obrazovanje profila potrebnih u infrastrukturi, poljoprivredi, turizmu i drugim djelatnostima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?