Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Ректорату: Влада у потпуности подржава планиране даље стратешке искораке Универзитета Црне Горе

Влада Црне Горе у потпуности подржава планиране даље стратешке искораке државног Универзитета како на унапређењу квалитета студирања и позиционирања Универзитета Црне Горе (УЦГ) тако и на побољшању материјалног стања и професионалног статуса наставног и ненаставног особља – рекао је премијер Душко Марковић данас на састанку са руководством УЦГ.

Ректор Универзитета Црне Горе проф. др Данило Николић, предсједник Управног одбора УЦГ проф. др Душко Бјелица и проректор за науку и истраживање проф. др Ирена Оровић представили су предсједнику Владе резултате досадашњег развоја и активности које укључују унапређење наставног процеса и значајно поправљање позиције УЦГ у међународним научним круговима и у свјетским базама научних публикација као и потпуну финансијску стабилзацију Универзитета.

Предсједник Марковић је изразио пуну подршку започетим активностима Универзитета Црне Горе на изради прве Стратегије развоја УЦГ 2019-2024. Овај кровни документ највише државне високошколске установе укључује, међу осталим, развој система е-учења, формирање студијских програма на енглеском језику, покретање интердисциплинарних студијских програма, системско усавршавање наставног особља те јачање сарадње са привредом и јавном сектором. „Драго ми је да видим да имате визију развоја Универзитета коју ћете преточити у Стратегију. То је нови квалитет, и то поздрављам. Као што поздрављам и идеје за побољшање материјалног статуса запослених. У тиме имате моју подршку“ – рекао је предсједник Владе.

На састанку је констатовано да Влада и Универзитет виде заједнички интерес на унапређењу системских рјешења које се тичу финансирања научног рада и научно-истраживачких пројеката са циљем достизања европског просјека државног издвајања за научно-истраживачке пројекте.

Предсједник Владе и руководство Универзитета Црне Горе сагласили су се да заједнички адресирају и потребе високог образовања у Сјеверном региону. У складу са Владином политиком развоја Сјевера и чињеницом да се у том нашем региону реализује велики број развојних пројеката исказује се потреба за отварањем посебних програма за високо образовање профила потребних у инфраструктури, пољопривреди, туризму и другим дјелатностима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?