Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ako je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije utoliko bolje

Objavljeno: 22.06.2019. 16:52 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ako posljednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vijest.

Budući da je i Vlada veoma zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije i da je spremna, kako je već saopšteno, da u finalni tekst Predloga zakona integriše stručne preporuke i sugestije VK za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi, ovo znači da ne postoji nijedan razlog za nastavak agresivne kampanje koju MCP vodi protiv Predloga zakona.

Dakle, ovakav stav MCP znači da nema nikakvih prepreka da i ova vjerska zajednica učestvuje u konstuktivnom dijalogu sa ostalim vjerskim zajednicama i Vladom i da, na terenu pravnih činjenica i međunarodnih pravnih standarda, zajedno obezbijedimo da finalni tekst Predloga zakona bude usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije prije nego bude upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Kako je Vlada već saopštila, Venecijanska komisija je u svom mišljenju jasno podržala predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona. 

Nakon ove nedvosmislene podrške za Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa najviše evropske adrese, predstavnici MCP sada tvrde da je mišljenje Venecijanske komisije ipak „negativno“ jer, kako navode, „nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava“.

Naravno da nema riječi o bilo kakvom „jednostranom oduzimanju crkava“ jer to Vlada nikada nije ni predlagala. Umjesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz vjekove u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. A ukoliko postoji sporenje o tome da li je neka imovina zakonito ili nezakonito uknjižena na ime određene vjerske zajednice, spor će se razriješiti na jedini način kako je to moguće – nikakvim jednostranim oduzimanjem, već primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova.

Upravo je ovakav pristup Vlade izričito pohvaljen u mišljenju Venecijanske komisije, riječima: „Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.“

Sa druge strane, ukoliko MCP nije iskreno zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije i ukoliko želi da ga iskoristi za agresivnu populističku kampanju protiv Predloga zakona, takva strategija je unaprijed osuđena na neuspjeh. U ovoj ozbiljnoj pravnoj analizi Venecijanske komisije neće pronaći nijednu preporuku ili sugestiju koja se kosi sa ključnim opredjeljenjem zakona da afirmiše pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?