Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ако је МЦП задовољна мишљењем Венецијанске комисије утолико боље

Ако посљедња изјава представника Митрополије црногорско-приморске Велибора Џомића значи да је МЦП задовољна Мишљењем Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вјероисповијести, па макар то било и из разлога што га сматрају негативним, то је веома добра вијест.

Будући да је и Влада веома задовољна Мишљењем Венецијанске комисије и да је спремна, како је већ саопштено, да у финални текст Предлога закона интегрише стручне препоруке и сугестије ВК за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредби, ово значи да не постоји ниједан разлог за наставак агресивне кампање коју МЦП води против Предлога закона.

Дакле, овакав став МЦП значи да нема никаквих препрека да и ова вјерска заједница учествује у констуктивном дијалогу са осталим вјерским заједницама и Владом и да, на терену правних чињеница и међународних правних стандарда, заједно обезбиједимо да финални текст Предлога закона буде усаглашен са препорукама Венецијанске комисије прије него буде упућен Скупштини на разматрање и усвајање.

Како је Влада већ саопштила, Венецијанска комисија је у свом мишљењу јасно подржала предложена законска рјешења о заштити имовине и културног насљеђа које припада свим грађанима Црне Горе, похваливши и многе друге значајне аспекте предложеног закона. 

Након ове недвосмислене подршке за Предлог закона о слободи вјероисповијести са највише европске адресе, представници МЦП сада тврде да је мишљење Венецијанске комисије ипак „негативно“ јер, како наводе, „нема никаквог једностраног одузимања цркава“.

Наравно да нема ријечи о било каквом „једностраном одузимању цркава“ јер то Влада никада није ни предлагала. Умјесто тога, предложеним законом се утврђује проста правна чињеница да оно што је кроз вјекове у Црној Гори стварано од јавног, односно државног новца припада држави, односно свим грађанима. А уколико постоји спорење о томе да ли је нека имовина законито или незаконито укњижена на име одређене вјерске заједнице, спор ће се разријешити на једини начин како је то могуће – никаквим једностраним одузимањем, већ примјеном важећих закона, као и у случају свих других имовинских спорова.

Управо је овакав приступ Владе изричито похваљен у мишљењу Венецијанске комисије, ријечима: „Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се рјешења предложена у овом Предлогу закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ад хоц правилима, специфичним за ову ситуацију.“

Са друге стране, уколико МЦП није искрено задовољна Мишљењем Венецијанске комисије и уколико жели да га искористи за агресивну популистичку кампању против Предлога закона, таква стратегија је унапријед осуђена на неуспјех. У овој озбиљној правној анализи Венецијанске комисије неће пронаћи ниједну препоруку или сугестију која се коси са кључним опредјелјенјем закона да афирмише право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбиједи да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?