Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Izjava GD Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žane Filipović povodom objavljivanja Mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Izjava GD Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žane Filipović povodom objavljivanja Mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti
Datum objave 24.06.2019 18:18 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Transkript izjave Žane Filipović, generalne direktorke Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava, povodom objavljivanja Mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti:

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je usvojila u petak, 21. juna, na plenarnoj sjednici u Veneciji.

Ovim mišljenjem je nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore.

Što se tiče tvrdnji da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno spriječila Vladu Crne Gore u namjeri da „jednostrano preknjižava ili otima crkve“ – to naprosto nije tačno.

Prvo, to nikada nije bila namjera Vlade, a drugo preporuka Venecijanske komisije koja se odnosi na zakonske odredbe o državnoj imovini upravo sadrži obrazloženje koje je Vlada Crne Gore zvanično uputila Venecijanskoj komisiji nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice. To mogu potvrditi svi članovi i članice Venecijanske komisije.

Dakle, ne samo da ova preporuka nije suprotna stavu Vlade, već je sam tekst ove preporuke upravo predložila Vlada i veoma smo zadovoljni što je Venecijanska komisija to prihvatila gotovo jednoglasno.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE