Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава ГД Директората за односе са вјерским заједницама Жане Филиповић поводом објављивања Мишљења Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вјероисповијести

Транскрипт изјаве Жане Филиповић, генералне директорке Директората за односе са вјерским заједницама Министарства за људска и мањинска права, поводом објављивања Мишљења Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вјероисповијести:

Венецијанска комисија је данас на свом сајту објавила мишљење на Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница које је усвојила у петак, 21. јуна, на пленарној сједници у Венецији.

Овим мишљењем је недвосмислено потврђено право Црне Горе да донесе један модеран и добар закон, којим ће заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и грађанкама Црне Горе.

Што се тиче тврдњи да је Венецијанска комисија својим мишљењем наводно спријечила Владу Црне Горе у намјери да „једнострано прекњижава или отима цркве“ – то напросто није тачно.

Прво, то никада није била намјера Владе, а друго препорука Венецијанске комисије која се односи на законске одредбе о државној имовини управо садржи образложење које је Влада Црне Горе званично упутила Венецијанској комисији неколико дана прије одржавања пленарне сједнице. То могу потврдити сви чланови и чланице Венецијанске комисије.

Дакле, не само да ова препорука није супротна ставу Владе, већ је сам текст ове препоруке управо предложила Влада и веома смо задовољни што је Венецијанска комисија то прихватила готово једногласно.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?