Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Sarajevu održan peti sastanak Upravnog odbora za SEEIIST projekat

Objavljeno: 27.06.2019. 23:40 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke  

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, predsjedavala je sastankom Upravnog odbora za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, koji je danas održan 27. juna 2019. godine u Sarajevu.
 
Na petom sastanku, članovi Upravnog odbora su utvrdili dalje korake u okivru djelovanja na SEEIIST projektu i diskutovali o planiranim aktivnostima, kao što su potpisivanje Memoranduma o okviru saradnje za SEEIIST i Kick-off sastanak koji će označiti početak Pripremne faze (Faza Studije dizajna), a koji će se održati 18. septembra 2019. godine u hotelu Splendid, Budva.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke    
Jedna od tema sastanka bila je i potpisivanje Memoranduma, od strane premijera regiona, koje se očekuje tokom Samita Berlinskog procesa koji će se održati 04-05. jula 2019. godine u Poznanju, u Poljskoj. 

Na sastanku je bilo riječi o formiranju SEEIIST Asocijacije u skladu sa zakonskim okvirom Švajcarske – na ovaj način bi SEEIIST dobio status pravnog lica, koje bi imalo mogućnost da aplicira za relevatne EU programe za istraživanja i inovacije. S tim u vezi, sve pripreme su završene, a formiranje Skupštine ove Asocijacije očekuje se tokom jula tekuće godine.

 Ministarstvo nauke 
Članovi Upravnog odbora razgovarali su i o pripremnim aktivnostima za poziv „Studija dizajna“ u okviru EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije „Horizont 2020“, koji će biti objavljen u julu 2019, a koji bi obezbjedio dodatnih 3 miliona eura neophodnih za završetak Studije dizajna, odnosno Pripremne faze. 

Sljedeća ključna aktivnost jeste pozicioniranje SEEIIST projekta na Mapi puta Evropskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI - European Strategic Forum Research Infrastructure Roadmap) što bi otvorilo mogućnost apliciranja za relevantne EU fondove za istraživačku infrastrukturu, tako da je ovaj segment bio još jedna od tema sastanka u Sarajevu. 

Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?