Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Сарајеву одржан пети састанак Управног одбора за СЕЕИИСТ пројекат

Објављено: 27.06.2019. 23:40 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke  

Министарка науке, др Сања Дамјановић, предсједавала је састанком Управног одбора за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, који је данас одржан 27. јуна 2019. године у Сарајеву.
 
На петом састанку, чланови Управног одбора су утврдили даље кораке у окивру дјеловања на СЕЕИИСТ пројекту и дискутовали о планираним активностима, као што су потписивање Меморандума о оквиру сарадње за СЕЕИИСТ и Кицк-офф састанак који ће означити почетак Припремне фазе (Фаза Студије дизајна), а који ће се одржати 18. септембра 2019. године у хотелу Сплендид, Будва.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke    
Једна од тема састанка била је и потписивање Меморандума, од стране премијера региона, које се очекује током Самита Берлинског процеса који ће се одржати 04-05. јула 2019. године у Познању, у Пољској. 

На састанку је било ријечи о формирању СЕЕИИСТ Асоцијације у складу са законским оквиром Швајцарске – на овај начин би СЕЕИИСТ добио статус правног лица, које би имало могућност да аплицира за релеватне ЕУ програме за истраживања и иновације. С тим у вези, све припреме су завршене, а формирање Скупштине ове Асоцијације очекује се током јула текуће године.

 Ministarstvo nauke 
Чланови Управног одбора разговарали су и о припремним активностима за позив „Студија дизајна“ у оквиру ЕУ Оквирног програма за истраживања и иновације „Хоризонт 2020“, који ће бити објављен у јулу 2019, а који би обезбједио додатних 3 милиона еура неопходних за завршетак Студије дизајна, односно Припремне фазе. 

Сљедећа кључна активност јесте позиционирање СЕЕИИСТ пројекта на Мапи пута Европског стратешког форума за истраживачку инфраструктуру (ЕСФРИ - Еуропеан Стратегиц Форум Ресеарцх Инфраструцтуре Роадмап) што би отворило могућност аплицирања за релевантне ЕУ фондове за истраживачку инфраструктуру, тако да је овај сегмент био још једна од тема састанка у Сарајеву. 

Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?