Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Marković primio novog ambasadora Finske: Politika proširenja EU na agendi je finskog predsjedanja Evropskom unijom i to po principu regate

Premijer Marković primio novog ambasadora Finske: Politika proširenja EU na agendi je finskog predsjedanja Evropskom unijom i to po principu regate
Datum objave 02.07.2019 14:28 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Finske u Crnoj Gori Kima Lehdevirtu (Kimmo Lähdevirta).

Poželjevši dobrodošlicu i uspješan rad ambasadoru predsjednik Vlade se zahvalio Finskoj na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori u procesu evropske integracije i istakao posvećenost naše zemlje reformama sa ciljem dostizanja evropskih standarda. U tom smislu predsjednik Vlade je istakao naša očekivanja da za vrijeme finskog predsjedanja, koje je počelo juče, Crna Gora otvori jedino preostalo pregovaračko poglavlje i da okonča rad na izvještajima kojima bi bila utvrđena naša interna spremnost za zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja.

Ambasador Lehdevirta je upoznao premijera sa prioritetima finskog predsjedavanja Evropskom unijom rekavši da će njegova zemlja promovisati politiku proširenja te da sve države Zapadnog Balkana moraju imati evropsku perspektivu. Finska se – naveo je ambasador – zalaže za princip regate odnosno za zasebno tretiranje uspjeha svake države-kandidata.

Predsjednik Vlade Crne Gore i ambasador Republike Finske zaključili su da su bilateralni odnosi dviju država kvalitetni i sadržajni i iskazali zadovoljstvo činjenicom da se intenzivira i ekonomska saradnja za šta je primjer saradnja Elektroprivrede Crne Gore sa finskom kompanijom Fortumom na projektu jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi. Zaključeno je da taj projekat može predstavljati odličan primjer za dalje finske investicije u našoj zemlji.

Na sastanku je inicirana posjeta Velikog odbora Parlamenta Finske našoj zemlji.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE