Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača
Datum objave 04.07.2019 16:00 | Autor Ministarstvo ekonomije | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


“Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača i na taj način se Crna Gora svrstava u krug zemalja EU koje u potpunosti preuzimaju dvije najnovije direktive i na taj način prilazimo korak bliže zatvaranju poglavlja 28. Zaštita potrošača i zdravlja” kazao je Jovo Rabrenović, generalni direktor Direktorata za zaštitu potrošača i nacionalni brend.

On je rekao da se preuzimaju najnovije direktive kojima Crna Gora upotpunjiuje svoju pravnu regulativu i ispunjava obaveze preuzete u cilju potpune harmonizacije propisa u procesu pristupanja EU.

"Svrha implementacije navedenih direktiva je: podsticanje potrošačkog unutrašnjeg tržišta, veća sigurnost potrošača/trgovaca, olakšanje poslovanja trgovaca, smanjenje troškova za trgovca, olakšanje prekogranične kupovine i poslovanje potrošača, smanjenje broja direktiva, potpuno usklađivanje ključnih pravila na ravni aquia i odstupanje od pristupa minimalne hamonizacije" kazao je Rabrenović.

On je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osjećaju podjednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama i da uživaju podjenak nivo potrošačkih prava. 

Kazao je i da će novo rješenje u Predlogu zakona pozitivno uticati na: povećanje prodaje preko granice sa ugovorima na daljinu i ugovorima zaključenima van poslovnih prostorija sa unificiranjem prava na ravni svih država Evropske zajednice. 

„U ovaj Predlog zakona je prenešena i Direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova koja predviđa uspostavljanje odnosno podsticanje vansudskog rješavanja potrošačkih sporova. Pored gore navedenog, revizijom Zakona o zaštiti potrošača uzete su u obzir i sugestije koje je na isti dala Evropska komisija. Usvajanje ovog zakona predstavljaće važan segment u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije i imaće direktan uticaj na ostvarivanju visokog nivo zaštite potrošača u vezi sa ugovorima zaključenim između potrošača i trgovaca, zaključio je Rabrenović

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU