Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača

Objavljeno: 04.07.2019. 22:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
“Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača i na taj način se Crna Gora svrstava u krug zemalja EU koje u potpunosti preuzimaju dvije najnovije direktive i na taj način prilazimo korak bliže zatvaranju poglavlja 28. Zaštita potrošača i zdravlja” kazao je Jovo Rabrenović, generalni direktor Direktorata za zaštitu potrošača i nacionalni brend.

On je rekao da se preuzimaju najnovije direktive kojima Crna Gora upotpunjiuje svoju pravnu regulativu i ispunjava obaveze preuzete u cilju potpune harmonizacije propisa u procesu pristupanja EU.

"Svrha implementacije navedenih direktiva je: podsticanje potrošačkog unutrašnjeg tržišta, veća sigurnost potrošača/trgovaca, olakšanje poslovanja trgovaca, smanjenje troškova za trgovca, olakšanje prekogranične kupovine i poslovanje potrošača, smanjenje broja direktiva, potpuno usklađivanje ključnih pravila na ravni aquia i odstupanje od pristupa minimalne hamonizacije" kazao je Rabrenović.

On je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osjećaju podjednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama i da uživaju podjenak nivo potrošačkih prava. 

Kazao je i da će novo rješenje u Predlogu zakona pozitivno uticati na: povećanje prodaje preko granice sa ugovorima na daljinu i ugovorima zaključenima van poslovnih prostorija sa unificiranjem prava na ravni svih država Evropske zajednice. 

„U ovaj Predlog zakona je prenešena i Direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova koja predviđa uspostavljanje odnosno podsticanje vansudskog rješavanja potrošačkih sporova. Pored gore navedenog, revizijom Zakona o zaštiti potrošača uzete su u obzir i sugestije koje je na isti dala Evropska komisija. Usvajanje ovog zakona predstavljaće važan segment u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije i imaće direktan uticaj na ostvarivanju visokog nivo zaštite potrošača u vezi sa ugovorima zaključenim između potrošača i trgovaca, zaključio je Rabrenović

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?