Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача

Објављено: 04.07.2019. 22:00 Аутор: Министарство економије
“Влада је на данашњој сједници утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача и на тај начин се Црна Гора сврстава у круг земаља ЕУ које у потпуности преузимају двије најновије директиве и на тај начин прилазимо корак ближе затварању поглавља 28. Заштита потрошача и здравља” казао је Јово Рабреновић, генерални директор Директората за заштиту потрошача и национални бренд.

Он је рекао да се преузимају најновије директиве којима Црна Гора употпуњиује своју правну регулативу и испуњава обавезе преузете у циљу потпуне хармонизације прописа у процесу приступања ЕУ.

"Сврха имплементације наведених директива је: подстицање потрошачког унутрашњег тржишта, већа сигурност потрошача/трговаца, олакшање пословања трговаца, смањење трошкова за трговца, олакшање прекограничне куповине и пословање потрошача, смањење броја директива, потпуно усклађивање кључних правила на равни аqуиа и одступање од приступа минималне хамонизације" казао је Рабреновић.

Он је навео да све ово даје реалне могућности да се потрошачи у Црној Гори осјећају подједнако заштићени као што су то потрошачи у другим ЕУ земљама и да уживају подјенак ниво потрошачких права. 

Казао је и да ће ново рјешење у Предлогу закона позитивно утицати на: повећање продаје преко границе са уговорима на даљину и уговорима закљученима ван пословних просторија са унифицирањем права на равни свих држава Европске заједнице. 

„У овај Предлог закона је пренешена и Директива о алтернативном рјешавању потрошачких спорова која предвиђа успостављање односно подстицање вансудског рјешавања потрошачких спорова. Поред горе наведеног, ревизијом Закона о заштити потрошача узете су у обзир и сугестије које је на исти дала Европска комисија. Усвајање овог закона представљаће важан сегмент у усаглашавању националног законодавства са законодавством Европске уније и имаће директан утицај на остваривању високог ниво заштите потрошача у вези са уговорима закљученим између потрошача и трговаца, закључио је Рабреновић

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?