Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona prevozu u drumskom saobraćaju

Objavljeno: 01.08.2019. 19:53 Autor: MSP

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona prevozu u drumskom saobraćaju, kojim se propisuju se uslovi i način obavljanja djelatnosti javnog prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

Osnovni razlog i cilj izmjena i dopuna ovog zakona jeste preciznije normiranje i utvrđivanje načina obavljanja auto taksi prevoza sa akcentom na uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije u ovoj oblasti.

Podsjećanja radi, krajem 2018. godine međuresorna radna grupa zajedno sa predstavnicima privrede je analizirala ovu oblast i sve što smo prepoznali kao mogućnost zloupotrebe u cilju stvaranja nelojalne konkurencije ovim zakonskim rješenjem smo preduprijedili.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević naglasio je da se Predlogom Zakona, propisuje:

dokumentacija koja se, pored već zakonom definisane dokumentacije, mora nalaziti u vozilu prilikom obavljanja auto-taksi prevoza i to: auto-taksi legitimacija, ugovor o radu, poreska potvrda, kojom se dokazuje da su plaćeni porezi i doprinosi za vozača a sve u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja se javlja zapošljavnjem vozača koji nemaju odobrenje za rad ili nisu prijavljeni kod prevoznika;

imajući u vidu globalni problem koji se javlja sa razvojem novih tehnologija a to je pojava aplikacija koje posreduju u ugovaranju prevoza na način što se vožnje dodjeljuju nelegalnim i nelicenciranim licima, a što direktno podstiče i stvara sivu ekonomiju u ovoj oblasti, prepoznali smo potrebu definisanja dispečerskih centra koji pružaju uslugu posredovanja u ugovaranju auto taksi prevoza. Dakle, da budem jasan nemamo ništa protiv aplikacija, naprotiv obuhvatili smo sve načine posredovanja u ugovaranju ovih usluga uz uslov da se vožnje mogu dodjeljivati isključivo licenciranim auto taksi prevoznicima;

još jedna pojava koja je Analizom prepoznata kao nelojalna konkurencija auto taksi prevozu ali i međugradskom linijskom prevozu jeste iznajmljivanje vozila sa vozačem (limo servis) koji je do sada bio prepoznat Zakonom o turizmu. Imajući u vidu da se radi o prevozu putnika koji je svuda regulisan kao javni prevoz, opredijeli smo se da ovaj vid prevoza uredimo Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, gdje mu je po prirodi mjesto, na način da smo definisali uslove i način obavljanja ovog luksuznog vida prevoza.

"Navedene izmjene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju će imati jak uticaj na smanjenje sive ekonomije i nelojalne konkurencije u javnom prevozu putnika, a rezultate uz dobru angažovanost državnih i lokalnih inspekcijskih organa očekujemo već u prvoj godini implementacije", istakao je Milošević..

Na izradi predmetnog zakona radila je radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Privredne komore Crne Gore, kao i predstavnika auto taksi prevoznika koji svoju djelatnost obavljaju kao preduzetnici i pravna lica.

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmFGtw4t

VIDEO: https://youtu.be/1XOq82wNHp4

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?