Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона превозу у друмском саобраћају

Објављено: 01.08.2019. 19:53 Аутор: МСП

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона превозу у друмском саобраћају, којим се прописују се услови и начин обављања дјелатности јавног превоза путника и терета у друмском саобраћају.

Основни разлог и циљ измјена и допуна овог закона јесте прецизније нормирање и утврђивање начина обављања ауто такси превоза са акцентом на уклањање сиве економије и нелојалне конкуренције у овој области.

Подсјећања ради, крајем 2018. године међуресорна радна група заједно са представницима привреде је анализирала ову област и све што смо препознали као могућност злоупотребе у циљу стварања нелојалне конкуренције овим законским рјешењем смо предуприједили.

Генерални директор Директората за друмски саобраћај Далибор Милошевић нагласио је да се Предлогом Закона, прописује:

документација која се, поред већ законом дефинисане документације, мора налазити у возилу приликом обављања ауто-такси превоза и то: ауто-такси легитимација, уговор о раду, пореска потврда, којом се доказује да су плаћени порези и доприноси за возача а све у циљу уклањања нелојалне конкуренције која се јавља запошљавњем возача који немају одобрење за рад или нису пријављени код превозника;

имајући у виду глобални проблем који се јавља са развојем нових технологија а то је појава апликација које посредују у уговарању превоза на начин што се вожње додјељују нелегалним и нелиценцираним лицима, а што директно подстиче и ствара сиву економију у овој области, препознали смо потребу дефинисања диспечерских центра који пружају услугу посредовања у уговарању ауто такси превоза. Дакле, да будем јасан немамо ништа против апликација, напротив обухватили смо све начине посредовања у уговарању ових услуга уз услов да се вожње могу додјељивати искључиво лиценцираним ауто такси превозницима;

још једна појава која је Анализом препозната као нелојална конкуренција ауто такси превозу али и међуградском линијском превозу јесте изнајмљивање возила са возачем (лимо сервис) који је до сада био препознат Законом о туризму. Имајући у виду да се ради о превозу путника који је свуда регулисан као јавни превоз, опредијели смо се да овај вид превоза уредимо Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају, гдје му је по природи мјесто, на начин да смо дефинисали услове и начин обављања овог луксузног вида превоза.

"Наведене измјене и допуне Закона о превозу у друмском саобраћају ће имати јак утицај на смањење сиве економије и нелојалне конкуренције у јавном превозу путника, а резултате уз добру ангажованост државних и локалних инспекцијских органа очекујемо већ у првој години имплементације", истакао је Милошевић..

На изради предметног закона радила је радна група сачињена од представника Министарства саобраћаја и поморства, Привредне коморе Црне Горе, као и представника ауто такси превозника који своју дјелатност обављају као предузетници и правна лица.

МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмФГтw4т

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/1XОq82wНХп4

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?