Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Susret ministara Bogdanovića i Kaslera: Mađarska spremna da pomogne razvoj crnogorske kinematografije

Susret ministara Bogdanovića i Kaslera: Mađarska spremna da pomogne razvoj crnogorske kinematografije
Datum objave 20.09.2019 19:07 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa ministrom za ljudske resurse u Vladi Mađarske Miklošom Kaslerom.

Tokom susreta, više riječi bilo je o brojnim temama koje se tiču aktuelnih i budućih zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture, pri čemu je naglašeno kako je dosadašnji rad bio uspješan. Pritom, današnji sagovornici izrazili su uvjerenje da će saradnja u narednom periodu biti još intenzivnija, s obzirom na to da su stvorene dobre pretpostavke za njeno jačanje.

MKU

U kontekstu predstojećih aktivnosti, ministar Bogdanović istakao je kako će se Crna Gora u oktobru predstaviti na Art marketu u Budimpešti, što će biti dobra prilika – ne samo za prezentaciju rada naših stvaralaca, već i za uspostavljanje saradnje sa potencijalnim partnerima iz Mađarske i drugih država.

Ministar Kasler govorio je o dobroj praksi Mađarske u oblasti kinematografije, navodeći pritom kako njihova iskustva mogu biti od koristi i za Crnu Goru. Današnji sagovornici stoga su zaključili da je neophodno raditi na realizaciji koprodukcija, koje bi bila od posebnog značaja za razmjenu ideja i iskustava stvaralaca iz dvije države.

U izjavi nakon sastanka, ministar Bogdanović kazao je kako je Mađarska jedna od država koju Crna Gora prepoznaje kao strateške partnere u oblasti kulture.

Iz tog razloga, danas smo govorili o predstojećoj prezentaciji Crne Gore na Art marketu u Budimpešti, gdje će biti predstavljeni radovi šest umjetnika iz naše države. Vjerujem da će taj nastup biti zapažen, ali i da će njime početi nova faza naših odnosa, tokom koje ćemo – uvjeren sam – sa kolegama iz Mađarske raditi na realizaciji konkretnih projekata. U tom smislu, prije svega, mislim na djelokrug kreativnih industrija – naše ministarstvo učestvovalo je na nedavnom velikom forumu koji je bio posvećen toj oblasti, a koji je održan u Budimpešti. S toga, danas sam posebno akcentovao ideju o programu razmjene umjetnika – što bi za stvaraoce iz obje države bilo od izuzetnog interesa.

Svakako, posebnu pažnju smo posvetili kinematografiji koja je sada u fokusu kulturnih politika u Crnoj Gori. Sigurni smo da na iskustvima i dostignućima mađarske strane možemo da učimo, čemu će doprinijeti i uspostavljanje prvog filmskog studija u Crnoj Gori. Govorili smo i o brojnim drugim poljima saradnje, kako je Crna Gora odnedavno postala članica “Eurimages” potencirao sam i moguću saradnju u oblasti filmskih koprodukcija, tako da vjerujem da je ispred nas razdoblje još uspješnije saradnje – rekao je on.

Ministar Kasler naglasio je kako je izuzetno zadovoljan uspostavljenom saradnjom, naglašavajući da je mađarska strana spremna da svoja iskustva podijeli sa Crnom Gorom.

Crna Gora ostvaruje zavidne rezultate u oblasti kulturnih politika, a ima snažne potencijale kako za razvoj stvaralaštva, tako i za valorizaciju kulturne baštine - zaključio je ministar Kasler.

Foto:Link

Video: Youtube

MINISTARSTVO KULTURE