Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министара Богдановића и Каслера: Мађарска спремна да помогне развој црногорске кинематографије

Објављено: 21.09.2019. 01:07 Аутор: Министарство културе

Министар културе Александар Богдановић састао се данас са министром за људске ресурсе у Влади Мађарске Миклошом Каслером.

Током сусрета, више ријечи било је о бројним темама које се тичу актуелних и будућих заједничких активности у области културе, при чему је наглашено како је досадашњи рад био успјешан. Притом, данашњи саговорници изразили су увјерење да ће сарадња у наредном периоду бити још интензивнија, с обзиром на то да су створене добре претпоставке за њено јачање.

MKU

У контексту предстојећих активности, министар Богдановић истакао је како ће се Црна Гора у октобру представити на Арт маркету у Будимпешти, што ће бити добра прилика – не само за презентацију рада наших стваралаца, већ и за успостављање сарадње са потенцијалним партнерима из Мађарске и других држава.

Министар Каслер говорио је о доброј пракси Мађарске у области кинематографије, наводећи притом како њихова искуства могу бити од користи и за Црну Гору. Данашњи саговорници стога су закључили да је неопходно радити на реализацији копродукција, које би била од посебног значаја за размјену идеја и искустава стваралаца из двије државе.

У изјави након састанка, министар Богдановић казао је како је Мађарска једна од држава коју Црна Гора препознаје као стратешке партнере у области културе.

Из тог разлога, данас смо говорили о предстојећој презентацији Црне Горе на Арт маркету у Будимпешти, гдје ће бити представљени радови шест умјетника из наше државе. Вјерујем да ће тај наступ бити запажен, али и да ће њиме почети нова фаза наших односа, током које ћемо – увјерен сам – са колегама из Мађарске радити на реализацији конкретних пројеката. У том смислу, прије свега, мислим на дјелокруг креативних индустрија – наше министарство учествовало је на недавном великом форуму који је био посвећен тој области, а који је одржан у Будимпешти. С тога, данас сам посебно акцентовао идеју о програму размјене умјетника – што би за ствараоце из обје државе било од изузетног интереса.

Свакако, посебну пажњу смо посветили кинематографији која је сада у фокусу културних политика у Црној Гори. Сигурни смо да на искуствима и достигнућима мађарске стране можемо да учимо, чему ће допринијети и успостављање првог филмског студија у Црној Гори. Говорили смо и о бројним другим пољима сарадње, како је Црна Гора однедавно постала чланица “Еуримагес” потенцирао сам и могућу сарадњу у области филмских копродукција, тако да вјерујем да је испред нас раздобље још успјешније сарадње – рекао је он.

Министар Каслер нагласио је како је изузетно задовољан успостављеном сарадњом, наглашавајући да је мађарска страна спремна да своја искуства подијели са Црном Гором.

Црна Гора остварује завидне резултате у области културних политика, а има снажне потенцијале како за развој стваралаштва, тако и за валоризацију културне баштине - закључио је министар Каслер.

Фото:Линк

Видео: Yоутубе

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?