Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Crna Gora nema dileme da želi članstvo u EU, nadamo se aktivnijoj ulozi Unije u regionu

Objavljeno: 25.09.2019. 21:20 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
U Crnoj Gori nemamo rezerve da želimo članstvo u Evropskoj uniji, kao zajednici demokratskih vrijednosti, i nadamo se da će dolazeća briselska administracija dati dodatan podsticaj aktivnijoj ulozi Unije u regionu, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije EU u Podgorici.

Tokom sastanka, potpredsjednik i ambasadori su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim temama i pitanjima od značaja za proces evropskih integracija Crne Gore.

Na temu aktuelnog procesa reforme izbornog i drugog zakonodavstva, potpredsjednik je ukazao da je vladajuća većina bezrezervno otvorena za dijalog sa opozicijom, kako bi svi naredni izbori u Crnoj Gori bili održani po najvišim međunarodnim standardima. Naglasio je, međutim, da aktuelni zahtjevi opozicije za tehničkom vladom nemaju ni političko, ni demokratsko, a ni ustavno uporište i da bilo kakav dijalog koji bi značio insistiranje opozicije na takvim nerealnim i neosnovanim zahtjevima nema budućnost.

Govoreći na temu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, potpredsjednik je saopštio da je Vlada spremna da, u konstruktivnom i stručnom dijalogu sa vjerskim zajednicama, ostvari maksimalan stepen konsezusa u cilju dodatnog unapređenja zakonskog teksta kroz prihvatanje preporuka Venecijanske komisije. Ocijenio je da je jučerašnji sastanak predsjednika Vlade Duška Markovića sa mitropolitom Amfilohijem izraz demokratskog kapaciteta premijera i Vlade i spremnosti da se na ovu temu vodi konstuktivan i argumentovan dijalog sa svim vjerskim zajednicama, uprkos veoma agresivnoj i činjenično neutemeljenoj kampanji koja je vođena protiv predloženog zakona. Sam tok i sadržaj jučerašnjeg sastanka potpredsjednik je ocijenio pozitivnim i ohrabrujućim korakom. 

Potpredsjednik Pažin je saopštio da će u slučaju zahtjeva Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića njegova odluka, kao ministra pravde, biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stav nadležnog suda o ispunjenosti uslova za izručenje.

Uz navedene teme, sagovornici su razmijenili i mišljenja o drugim pitanjima od značaja za proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Domaćin sastanka, šef Delegacije EU u Podgorici ambasador Aivo Orav se zahvalio potpredsjedniku Pažinu na otvorenom i iskrenom dijalogu i saopštio da Evropska unija želi da što prije vidi Crnu Goru kao svoju članicu, zbog čega evropski partneri od Crne Gore očekuju primjenu najviših standarda poštovanja evropskih politika i vrijednosti.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?