Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Црна Гора нема дилеме да жели чланство у ЕУ, надамо се активнијој улози Уније у региону

Објављено: 25.09.2019. 21:20 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
У Црној Гори немамо резерве да желимо чланство у Европској унији, као заједници демократских вриједности, и надамо се да ће долазећа бриселска администрација дати додатан подстицај активнијој улози Уније у региону, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанку са амбасадорима држава чланица ЕУ и шефом Делегације ЕУ у Подгорици.

Током састанка, потпредсједник и амбасадори су размијенили мишљења о актуелним политичким темама и питањима од значаја за процес европских интеграција Црне Горе.

На тему актуелног процеса реформе изборног и другог законодавства, потпредсједник је указао да је владајућа већина безрезервно отворена за дијалог са опозицијом, како би сви наредни избори у Црној Гори били одржани по највишим међународним стандардима. Нагласио је, међутим, да актуелни захтјеви опозиције за техничком владом немају ни политичко, ни демократско, а ни уставно упориште и да било какав дијалог који би значио инсистирање опозиције на таквим нереалним и неоснованим захтјевима нема будућност.

Говорећи на тему Закона о слободи вјероисповијести, потпредсједник је саопштио да је Влада спремна да, у конструктивном и стручном дијалогу са вјерским заједницама, оствари максималан степен консезуса у циљу додатног унапређења законског текста кроз прихватање препорука Венецијанске комисије. Оцијенио је да је јучерашњи састанак предсједника Владе Душка Марковића са митрополитом Амфилохијем израз демократског капацитета премијера и Владе и спремности да се на ову тему води констуктиван и аргументован дијалог са свим вјерским заједницама, упркос веома агресивној и чињенично неутемељеној кампањи која је вођена против предложеног закона. Сам ток и садржај јучерашњег састанка потпредсједник је оцијенио позитивним и охрабрујућим кораком. 

Потпредсједник Пажин је саопштио да ће у случају захтјева Републике Хрватске за изручење Саше Синђелића његова одлука, као министра правде, бити заснована на закону и врло принципијелна, уважавајући став надлежног суда о испуњености услова за изручење.

Уз наведене теме, саговорници су размијенили и мишљења о другим питањима од значаја за процес придруживања Црне Горе Европској унији.

Домаћин састанка, шеф Делегације ЕУ у Подгорици амбасадор Аиво Орав се захвалио потпредсједнику Пажину на отвореном и искреном дијалогу и саопштио да Европска унија жели да што прије види Црну Гору као своју чланицу, због чега европски партнери од Црне Горе очекују примјену највиших стандарда поштовања европских политика и вриједности.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?