Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada utvrdila Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2020-2022. godina s Akcionim planom 2020-2022. godina

Objavljeno: 26.09.2019. 23:05 Autor: MUP
Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2020-2022. godina s Akcionim planom 2020-2022. godina.

Državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović je, predstavljajući najznačajnije novine koje Program donosi, saopštio da je na osnovu analize koja je urađena u pripremi ovog strateškog dokumenta, a nakon desetogodišnje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2010-2019., konstatovano da je ostvaren osnovni cilj Strategije –broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je smanjen, a podignut je nivo bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Na nivou statistike to izgleda ovako: 2009.godine je evidentirano 10112 saobraćajnih nezgoda, dok je u prošloj godini evidentirano 5872 saobraćajne nezgode. Analizom broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima može se zaključiti da je broj saobraćajanih nezgoda sa najtežim posljedicama u padu.”, saopštio je državni sekretar Pejanović.

Istakao je da Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju predstavlja kontinuitet implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju i direktno se nadovezuje na novu Strategiju razvoja saobraćaja 2019-2035. godine, i to u oblastima unapređenja normativno-pravnog okvira, poboljšanja putne infrastrukture i sprovođenju kampanja podizanja svijesti učesnika u saobraćaju, detaljno razrađujući aktivnosti kroz Akcioni plan u cilju daljeg poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori.

Takođe, ovim strateškim dokumentom definišu se dva nova cilja: da se broj smrtno stradalih lica smanji za 10 procenata do kraja 2022. godine, a da se broj teško povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama na putevima smanji za pet procenata, pri čemu će za ostvarivanje ovih ciljeva veliki značaj imati i multiresorska saradnja MUP-a, Uprave policije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva prosvjete, Ministarstva zdravlja, Uprave za saobraćaj, jedinica lokalne samouprave, Agencije za nadzor osiguranja kao i Nacionalnog biroa osiguravača.

Izrazio je uvjerenje da će se dosadašnji dobri rezultati nastaviti u narednom periodu, te da će realizacija niza novih projekata koji se planiraju, među kojima je postavljanje video nadzora u crnogorskim gradovima, dodatno povećati nivo ukupne bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori.

Sve navedeno je u skladu sa dugoročnim ciljem EU a to je nulta stopa smrtnosti u drumskom saobraćaju do 2050. godine, jer život nema cijenu, zaključio je državni sekretar Pejanović.


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?