Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Програм побољшања безбједности у друмском саобраћају 2020-2022. година с Акционим планом 2020-2022. година

Објављено: 26.09.2019. 23:05 Аутор: МУП
Влада је на данашњој сједници утврдила Програм побољшања безбједности у друмском саобраћају 2020-2022. година с Акционим планом 2020-2022. година.

Државни секретар у МУП-у Драган Пејановић је, представљајући најзначајније новине које Програм доноси, саопштио да је на основу анализе која је урађена у припреми овог стратешког документа, а након десетогодишње имплементације Стратегије побољшања безбједности у друмском саобраћају 2010-2019., констатовано да је остварен основни циљ Стратегије –број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама је смањен, а подигнут је ниво безбједности свих учесника у саобраћају.

“На нивоу статистике то изгледа овако: 2009.године је евидентирано 10112 саобраћајних незгода, док је у прошлој години евидентирано 5872 саобраћајне незгоде. Анализом броја саобраћајних незгода са погинулим лицима може се закључити да је број саобраћајаних незгода са најтежим посљедицама у паду.”, саопштио је државни секретар Пејановић.

Истакао је да Програм побољшања безбједности у друмском саобраћају представља континуитет имплементације Стратегије побољшања безбједности у друмском саобраћају и директно се надовезује на нову Стратегију развоја саобраћаја 2019-2035. године, и то у областима унапређења нормативно-правног оквира, побољшања путне инфраструктуре и спровођењу кампања подизања свијести учесника у саобраћају, детаљно разрађујући активности кроз Акциони план у циљу даљег побољшања укупног стања безбједности на путевима у Црној Гори.

Такође, овим стратешким документом дефинишу се два нова циља: да се број смртно страдалих лица смањи за 10 процената до краја 2022. године, а да се број тешко повријеђених лица у саобраћајним незгодама на путевима смањи за пет процената, при чему ће за остваривање ових циљева велики значај имати и мултиресорска сарадња МУП-а, Управе полиције, Министарства саобраћаја и поморства, Министарства просвјете, Министарства здравља, Управе за саобраћај, јединица локалне самоуправе, Агенције за надзор осигурања као и Националног бироа осигуравача.

Изразио је увјерење да ће се досадашњи добри резултати наставити у наредном периоду, те да ће реализација низа нових пројеката који се планирају, међу којима је постављање видео надзора у црногорским градовима, додатно повећати ниво укупне безбједности на путевима у Црној Гори.

Све наведено је у складу са дугорочним циљем ЕУ а то је нулта стопа смртности у друмском саобраћају до 2050. године, јер живот нема цијену, закључио је државни секретар Пејановић.


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?