Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za konkurentnost razmotrio Predlog zakona o radu

Objavljeno: 02.10.2019. 21:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Savjet za konkurentnost je na danas održanoj VIII sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio Predlog Zakona o radu i ocijenio da je predloženim rješenjima postignut visok stepen saglasnosti u ključnim oblastima: suzbijanju sive ekonomije, fleksibilnosti na tržištu rada i zaštiti prava zaposlenih.

Nakon detaljne diskusije u kojoj su razmotreni komentari na Predlog zakona predstavnika poslovne zajednice – Privredne komore Crne Gore, Američke privredne komore u Crnoj Gori, Savjeta stranih investitora, Unije poslodavaca Crne Gore i Montenegro biznis alijanse, dogovoreno je da se sistematizuju ključni zajednički predlozi poslovne zajednice, kako bi nadležno Ministarstvo, u nastavku socijalnog dijaloga, sačinilo finalni tekst Predloga i u najkraćem roku ga uputilo Vladi na usvajanje.

Zaključujući raspravu o ovoj tački dnevnog reda, predsjednik Marković je naglasio da Predlog zakona o radu mora biti novi kvalitativni iskorak u politici u ovoj oblasti koji treba da podigne konkurentnost, što treba da donese novu vrijednost, pri čemu se, u regulatornom smislu, ne smije dozvoliti pretjerano administriranje i uvođenje administrativnih procedura za poslodavce.

Savjet je razmotrio i podržao i Predlog zakona o Fondu rada kojim se, između ostalog, u cilju zaštite zaposlenih preciznije uređuje postupak za ostvarivanje prava zaposlenog na isplatu neisplaćenih potraživanja, po osnovu prestanka radnog odnosa usljed stečaja kod poslodavca.

Predlogom zakona o elektronskoj upravi, koji je Savjet podržao, teži se unapređenju ambijenta u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede, a, kako je istaknuto u diskusiji, najbolji način za eliminisanje administrativnih barijera je upravo mogućnost da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta.

Savjet je podržao i Predlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina kojim se ova oblast usklađuje sa odgovarajućom direktivom Evropske unije.

Imajući u vidu potrebu detaljne diskusije o svim tačkama dnevnog reda, Savjet je odlučio da preostale teme razmotri u nastavku sjedice, koji će se naknadno održati.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmHr1joi

VIDEO: http://195.66.166.68/upload
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?