Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за конкурентност размотрио Предлог закона о раду

Савјет за конкурентност је на данас одржаној ВИИИ сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио Предлог Закона о раду и оцијенио да је предложеним рјешењима постигнут висок степен сагласности у кључним областима: сузбијању сиве економије, флексибилности на тржишту рада и заштити права запослених.

Након детаљне дискусије у којој су размотрени коментари на Предлог закона представника пословне заједнице – Привредне коморе Црне Горе, Америчке привредне коморе у Црној Гори, Савјета страних инвеститора, Уније послодаваца Црне Горе и Монтенегро бизнис алијансе, договорено је да се систематизују кључни заједнички предлози пословне заједнице, како би надлежно Министарство, у наставку социјалног дијалога, сачинило финални текст Предлога и у најкраћем року га упутило Влади на усвајање.

Закључујући расправу о овој тачки дневног реда, предсједник Марковић је нагласио да Предлог закона о раду мора бити нови квалитативни искорак у политици у овој области који треба да подигне конкурентност, што треба да донесе нову вриједност, при чему се, у регулаторном смислу, не смије дозволити претјерано администрирање и увођење административних процедура за послодавце.

Савјет је размотрио и подржао и Предлог закона о Фонду рада којим се, између осталог, у циљу заштите запослених прецизније уређује поступак за остваривање права запосленог на исплату неисплаћених потраживања, по основу престанка радног односа усљед стечаја код послодавца.

Предлогом закона о електронској управи, који је Савјет подржао, тежи се унапређењу амбијента у којем ће јавна управа бити сервис грађана и привреде, а, како је истакнуто у дискусији, најбољи начин за елиминисање административних баријера је управо могућност да грађани и привредни субјекти комуницирају са јавном управом у било које вријеме и са било којег мјеста.

Савјет је подржао и Предлог закона о коришћењу физичке инфраструктуре за постављање електронских комуникационих мрежа великих брзина којим се ова област усклађује са одговарајућом директивом Европске уније.

Имајући у виду потребу детаљне дискусије о свим тачкама дневног реда, Савјет је одлучио да преостале теме размотри у наставку сједице, који ће се накнадно одржати.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмХр1јои

ВИДЕО: хттп://195.66.166.68/уплоад
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?