Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

"Montenegro Creative Forum" Korak naprijed ka razvoju crnogorskog kreativnog sektora

Objavljeno: 08.10.2019. 23:06 Autor: Ministarstvo kulture
MKUNacionalna konferencija “Montenegro Creative Forum: A step Forward”, na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja umjetnosti svečano je otvorena danas u budućem objektu Muzičkog Centra Crne Gore.

Otvarajući konferenciju, predsjednik Vlade Crne Gore je poručio da se kultura vjekovima unazad prepoznaje kao meka moć države, odnosno jedan od atributa njene snage i dostojanstva, te da je u ovoj epohi kulturu potrebno staviti u svrhu savremenog jačanja države, ne samo identitetski i tradicionalno, već i razvojno i preduzetnički.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora za kratko vrijeme postala jedina država u regionu koja direktnom podrškom umjetnicima omogućava uspostavljanje kulturnih biznisa, prepoznajući epohu informatičkog, tehnološkog i dizajnerskog umjetničkog izraza.

„Vlada ne štedi novac na kulturu, na umjetnike i stvaraoce. Nastavićemo da finansiramo sve ideje, inicijative i proizvode koji su utemeljeni u originalnosti i autorskoj viziji, a čiji kreativni potencijal Crnoj Gori i njenim autorima može donijeti izlazak na šire tržište. Pojednostavljeno – mi smo snažno uz svoje stvaraoce!“ – MKUporučio je predsjednik Vlade dodajući da Crna Gora danas ima podsticajno zakonodavstvo u oblasti filma, čime smo pokazali da čujemo i razumijemo potrebe stvaralaca. Paralelno sa tim, snažno smo podstakli i festivale, jer je naš cilj da i u tom segmentu zemlju pozicioniramo kao poželjnu kulturnu adresu. Po prvi put smo na prestižnom umjetničkom festivalu „Art market Budapest” kao država stali iza ostvarenja likovnih i srodnih stvaralaca, i učinili ih vidljivijim na evropskom planu. Povezanost kulture i privrede kao novi pristup umjetnosti, podržan je kroz program „Kreativna Crna Gora” koji koristi 11 autora iz sektora kreativnih industrija. Konačno, Vlada će samo u toku ovog manadata, zajedno sa svojim partnerima, realizovati preko tri miliona eura podrške ovom sektoru. Dakle, radili smo na razvoju i afirmaciji kreativnih industrija, kao novom polju kulturnog i preduzetničkog djelovanja“ – rekao je na otvaranju konferencije predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.



mkuMinistar kulture Aleksandar Bogdanović u svojstvu domaćina pozdravio je sve prisutne i istakao značaj jednog ovakvog događaja za sveopšti razvoj kulture.

“Zadovoljstvo je što ćemo ove godine u okviru prvog Montenegro Creative Foruma imati priliku da na kritički i transparentan način razgovaramo o smjernicama za dalji razvoj kulture Crne Gore i to prije svega onih kulturnih politika koje treba da dodatno pospješuju i poboljšaju vidljivost rada naših autora i umjetnika, te da kroz jedinstveno predstavljanje u svijetu, utemeljimo ono što su crnogorski kulturni proizvodi.

Bavićemo se filmom i promocijom Crne Gore kao filmske destinacije, gdje smo u poslednjih 12 mjeseci imali zapažene rezultate. Takođe, muzikom kroz analizu stanja festivalske djelatnosti, kao glavnog ekonomskog pokretača na ovom polju, kreativnim industrijama koje su ujedno i prioritetna politika Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore u oblasti kulturnih politika koja je u poslednjih godinu dana ostvarila rezultate kroz uspostavljanje 11 biznisa u kulturi, kao i vizuelnom umjetnošću koja svojim savremenim pristupom sve više uključuje crnogorske aktere” - rekao je ministar Bogdanović.

mkuU okviru prvog panela koji se odnosio na viziju razvoja kulturnih politika u Crnoj Gori govorili su Stefan Kapičić crnogorski i holivudski glumac, Miloš Karadaglić proslavljeni svjetski umjetnik na klasičnoj gitari, Miloš Milošević izvršni direktor i product leader u “Fleka d.o.o. i Katarina Tomašević Craford vizuelna umjetnica.

Moderirajući prvi panel, ministar Bogdanović je istakao da je ovakav jedan forum korak naprijed u dodatnoj edukaciji i emancipaciji, našeg šireg kulturnog sloja.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova ukazala je na ekonomski potencijal ovog sektora-“Kreativna industrija u Evropskoj uniji zapošljava preko 7 miliona ljudi i igra jednu od ključnih uloga u jačanju konkurentnosti. Ovaj potencijal je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, gdje je skoro svaka treća mlada osoba nezaposlena. Svi znamo da su mladi nepresušan izvor kreativne energije, zato bi male ekonomije poput crnogorske trebalo da iskoriste ovu ponudu talenta, što bi zauzvrat kreiralo potražnju. Nažalost i žene se, kao i mladi, suočavaju sa sličnim izazovima u pogledu manje zastupljenosti na tržištu rada i razlika u primanjima.“

Gašparikova je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se Crna Gora aktivno bavi rješavanjem ovih izazova i dodala - “Naš zajednički projekat 'Kreativna Crna Gora' je jedan od prvih koraka u ostvarenju nove vizije kulturnih politika. UNDP i Ministarstvo kulture će unapređivati ekonomski potencijal kulturnog nasljeđa kroz uspostavljanje kreativnih centara.”

Konferencija traje od 8. do 9. oktobra, a u nastavku prvog dana posjetioci će učestvovati u panel diskusijama koje su posvećene filmu. Nakon toga uslijediće prva izložba video igara i VR-a u Crnoj Gori u organizaciji British Council-a.

Na agendi drugog dana konferencije, naći će se brojne teme iz oblasti kreativnih industrija, a više detalja na http://mcf.co.me/.

Ministarstvo kulture


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?