Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

"Монтенегро Цреативе Форум" Корак напријед ка развоју црногорског креативног сектора

Објављено: 08.10.2019. 23:06 Аутор: Министарство културе
MKUНационална конференција “Монтенегро Цреативе Форум: А степ Форwард”, на велико задовољство свих љубитеља умјетности свечано је отворена данас у будућем објекту Музичког Центра Црне Горе.

Отварајући конференцију, предсједник Владе Црне Горе је поручио да се култура вјековима уназад препознаје као мека моћ државе, односно један од атрибута њене снаге и достојанства, те да је у овој епохи културу потребно ставити у сврху савременог јачања државе, не само идентитетски и традиционално, већ и развојно и предузетнички.

Премијер је подсјетио да је Црна Гора за кратко вријеме постала једина држава у региону која директном подршком умјетницима омогућава успостављање културних бизниса, препознајући епоху информатичког, технолошког и дизајнерског умјетничког израза.

„Влада не штеди новац на културу, на умјетнике и ствараоце. Наставићемо да финансирамо све идеје, иницијативе и производе који су утемељени у оригиналности и ауторској визији, а чији креативни потенцијал Црној Гори и њеним ауторима може донијети излазак на шире тржиште. Поједностављено – ми смо снажно уз своје ствараоце!“ – MKUпоручио је предсједник Владе додајући да Црна Гора данас има подстицајно законодавство у области филма, чиме смо показали да чујемо и разумијемо потребе стваралаца. Паралелно са тим, снажно смо подстакли и фестивале, јер је наш циљ да и у том сегменту земљу позиционирамо као пожељну културну адресу. По први пут смо на престижном умјетничком фестивалу „Арт маркет Будапест” као држава стали иза остварења ликовних и сродних стваралаца, и учинили их видљивијим на европском плану. Повезаност културе и привреде као нови приступ умјетности, подржан је кроз програм „Креативна Црна Гора” који користи 11 аутора из сектора креативних индустрија. Коначно, Влада ће само у току овог манадата, заједно са својим партнерима, реализовати преко три милиона еура подршке овом сектору. Дакле, радили смо на развоју и афирмацији креативних индустрија, као новом пољу културног и предузетничког дјеловања“ – рекао је на отварању конференције предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.



mkuМинистар културе Александар Богдановић у својству домаћина поздравио је све присутне и истакао значај једног оваквог догађаја за свеопшти развој културе.

“Задовољство је што ћемо ове године у оквиру првог Монтенегро Цреативе Форума имати прилику да на критички и транспарентан начин разговарамо о смјерницама за даљи развој културе Црне Горе и то прије свега оних културних политика које треба да додатно поспјешују и побољшају видљивост рада наших аутора и умјетника, те да кроз јединствено представљање у свијету, утемељимо оно што су црногорски културни производи.

Бавићемо се филмом и промоцијом Црне Горе као филмске дестинације, гдје смо у последњих 12 мјесеци имали запажене резултате. Такође, музиком кроз анализу стања фестивалске дјелатности, као главног економског покретача на овом пољу, креативним индустријама које су уједно и приоритетна политика Владе Црне Горе и Министарства културе Црне Горе у области културних политика која је у последњих годину дана остварила резултате кроз успостављање 11 бизниса у култури, као и визуелном умјетношћу која својим савременим приступом све више укључује црногорске актере” - рекао је министар Богдановић.

mkuУ оквиру првог панела који се односио на визију развоја културних политика у Црној Гори говорили су Стефан Капичић црногорски и холивудски глумац, Милош Карадаглић прослављени свјетски умјетник на класичној гитари, Милош Милошевић извршни директор и продуцт леадер у “Флека д.о.о. и Катарина Томашевић Црафорд визуелна умјетница.

Модерирајући први панел, министар Богдановић је истакао да је овакав један форум корак напријед у додатној едукацији и еманципацији, нашег ширег културног слоја.

Стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова указала је на економски потенцијал овог сектора-“Креативна индустрија у Европској унији запошљава преко 7 милиона људи и игра једну од кључних улога у јачању конкурентности. Овај потенцијал је од изузетног значаја за Црну Гору, гдје је скоро свака трећа млада особа незапослена. Сви знамо да су млади непресушан извор креативне енергије, зато би мале економије попут црногорске требало да искористе ову понуду талента, што би заузврат креирало потражњу. Нажалост и жене се, као и млади, суочавају са сличним изазовима у погледу мање заступљености на тржишту рада и разлика у примањима.“

Гашпарикова је изразила задовољство чињеницом да се Црна Гора активно бави рјешавањем ових изазова и додала - “Наш заједнички пројекат 'Креативна Црна Гора' је један од првих корака у остварењу нове визије културних политика. УНДП и Министарство културе ће унапређивати економски потенцијал културног насљеђа кроз успостављање креативних центара.”

Конференција траје од 8. до 9. октобра, а у наставку првог дана посјетиоци ће учествовати у панел дискусијама које су посвећене филму. Након тога услиједиће прва изложба видео игара и ВР-а у Црној Гори у организацији Бритисх Цоунцил-а.

На агенди другог дана конференције, наћи ће се бројне теме из области креативних индустрија, а више детаља на хттп://мцф.цо.ме/.

Министарство културе


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?