Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SEEIIST predstavljen i na Međunarodnom kongresu za klinički inženjering i medicinske tehnologije u Rimu

Objavljeno: 21.10.2019. 20:00 Autor: Ministarstvo nauke
Na poziv predsjedavajućeg Međunarodnom federacijom za medicinski i biološki inženjering (IFMBE), dr Toma Judda, ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, učestvovala je danas na Međunarodnom kongresu za klinički inženjering i medicinske tehnologije koji se održava u Rimu 21. i 22. oktobra. Treći po redu Međunarodni kongres okupio je vrhunske svjetske stručnjake u oblasti biomedicine, kliničkog inženjeringa, naučne i akademske zajednice, predstavnike vlada, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i relevantne učesnike iz medicinsko-tehnološke industrije.

U organizaciji Odjeljenja za klinički inženjering (IFMBE), događaj je obuhvatio širok spektar tema: od upravljanja kliničkim rizikom, medicinskih ICT tehnologija i međunarodnih standarda i propisa do procjene savremnih medicinskih tehnologija i razvoja inovativnih uređaja. Opšti cilj je pokretanje otvorene diskusije za razmjenu iskustava i najboljih praksi o globalnom uticaju koji medicinske tehnologije imaju na kvalitet i efikasnost zdravstvene zaštite u različitim okruženjima. Namjera je da se uspostavi sinergija u oblasti visokih medicinskih tehnologija i podstakne stvaranje partnerstava između relevantnih aktera iz privrede, medicine, politike i akademije.

Ministarstvo nauke

U okviru panel sesije »Upravljanje medicinskom opremom«, koju organizuje Međunarodna zajednica za fiziku i inženjerske nauke u medicini (IUPESM), ministarka Damjanović održala je prezentaciju na temu SEEIIST projekta sa posebnim naglaskom na najsavremenijim tehnologijama u liječenju različitih vrsta kancera hadronskom terapijom i upotrebom širkog spektra težih jona i karbona. Ministarka je napomenula kako bi politička i tehnička podrška projektu od strane SZO, kao strateškog i istinskog partnera na ovom izazovnom putu, bila izuzetno cijenjena s obzirom na dosadašnju uspješnu saradnju u regionu Jugoistočne Evrope, kao i činjenice da je efikasna borba protiv kancera jedan od glavnih prioriteta agende SZO. Učešće na gore pomenutoj sesiji predstavljalo je jedinstvenu priliku da se podstakne dijalog sa relevantnim prisutnim akterima, imajući u vidu da je projekat ušao u fazu Studije dizajna, koja obuhvata detaljnu stručnu i tehničku pripremu i dizajn akceleratora, izradu biznis plana i utvrđivanje uslova buduće lokacije.

Ministarstvo nauke

Ministarka Damjanović će sjutra boraviti u CERN-u, Ženevi gdje će potpisati Memorandum o razumijevanju kojim se uspostavlja Program saradnje Međunarodne grupe za promociju fizike čestica (IPPOG). Grupa IPPOG je mreža naučnika, istraživača, predavača, mentora i stručnjaka za komunikaciju koji su aktivni širom svijeta u promociji fizike čestica na terenu i koji takođe mogu da daju značajan doprinos u daljem razvoju SEEIIST projekta.

Ministarstvo nauke

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?