Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СЕЕИИСТ представљен и на Међународном конгресу за клинички инжењеринг и медицинске технологије у Риму

Објављено: 21.10.2019. 20:00 Аутор: Министарство науке
На позив предсједавајућег Међународном федерацијом за медицински и биолошки инжењеринг (ИФМБЕ), др Тома Јудда, министарка науке, др Сања Дамјановић, учествовала је данас на Међународном конгресу за клинички инжењеринг и медицинске технологије који се одржава у Риму 21. и 22. октобра. Трећи по реду Међународни конгрес окупио је врхунске свјетске стручњаке у области биомедицине, клиничког инжењеринга, научне и академске заједнице, представнике влада, Свјетске здравствене организације (СЗО), као и релевантне учеснике из медицинско-технолошке индустрије.

У организацији Одјељења за клинички инжењеринг (ИФМБЕ), догађај је обухватио широк спектар тема: од управљања клиничким ризиком, медицинских ИЦТ технологија и међународних стандарда и прописа до процјене савремних медицинских технологија и развоја иновативних уређаја. Општи циљ је покретање отворене дискусије за размјену искустава и најбољих пракси о глобалном утицају који медицинске технологије имају на квалитет и ефикасност здравствене заштите у различитим окружењима. Намјера је да се успостави синергија у области високих медицинских технологија и подстакне стварање партнерстава између релевантних актера из привреде, медицине, политике и академије.

Ministarstvo nauke

У оквиру панел сесије »Управљање медицинском опремом«, коју организује Међународна заједница за физику и инжењерске науке у медицини (ИУПЕСМ), министарка Дамјановић одржала је презентацију на тему СЕЕИИСТ пројекта са посебним нагласком на најсавременијим технологијама у лијечењу различитих врста канцера хадронском терапијом и употребом ширког спектра тежих јона и карбона. Министарка је напоменула како би политичка и техничка подршка пројекту од стране СЗО, као стратешког и истинског партнера на овом изазовном путу, била изузетно цијењена с обзиром на досадашњу успјешну сарадњу у региону Југоисточне Европе, као и чињенице да је ефикасна борба против канцера један од главних приоритета агенде СЗО. Учешће на горе поменутој сесији представљало је јединствену прилику да се подстакне дијалог са релевантним присутним актерима, имајући у виду да је пројекат ушао у фазу Студије дизајна, која обухвата детаљну стручну и техничку припрему и дизајн акцелератора, израду бизнис плана и утврђивање услова будуће локације.

Ministarstvo nauke

Министарка Дамјановић ће сјутра боравити у ЦЕРН-у, Женеви гдје ће потписати Меморандум о разумијевању којим се успоставља Програм сарадње Међународне групе за промоцију физике честица (ИППОГ). Група ИППОГ је мрежа научника, истраживача, предавача, ментора и стручњака за комуникацију који су активни широм свијета у промоцији физике честица на терену и који такође могу да дају значајан допринос у даљем развоју СЕЕИИСТ пројекта.

Министарство науке

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?