Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Finalizovan ugovor o nabavci lako oklopnih vozila i najavljena nova, vrijedna donacija SAD

Objavljeno: 23.10.2019. 18:50 Autor: mod
Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale ugovor o nabavci lako oklopnih patrolnih vozila. To su ozvaničili ministar odbrane Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, koji su razmijenili potpisane ugovore.

mod

Bošković je tom prilikom poručio da je nabavka lako oklopnih vozila značajna za Vojsku Crne Gore, te je prva takva u posljednjih 40 godina. ''Ovom nabavkom pripadnici VCG imaće mogućnost da na najbolji način iskažu svoj kvalitet i potencijal, s obzirom da će dvije pješadijske čete biti opremljene najmodernijim sredstvima protiv oklopne zaštite, koji će omogućiti, ne samo zaštitu, već mobilnost i kretanje naših jedinica.'' 

mod

Ministar se tom prilikom zahvalio na vrijednim donacijama Sjedinjenih Država, i najavio novu, značajnu podršku. ''Sa SAD dogovorili smo donaciju vrijednu 8 miliona eura za sajber, koji je veoma važan za Crnu Goru i Vojsku Crne Gore, s obzirom na sve veću prijetnju nekonvencionalnim sredstvima kojima je naša zemlja izložena.'' 

mod

Ambasadorka Rajzing Rajnke je kazala da je potpisivanje ugovora o nabavci lako oklopnih vozila dokaz dugogodišnjeg partnerstva dvije zemlje, koje su udružene u mnogim misijama i vježbama NATO Alijanse. ''Lično odajem priznanje i čestitam svim muškarcima i ženama u Vojsci Crne Gore za posao koji su uradili i nastavljaju da rade u Avganistanu, Letoniji, na Kosovu i u mnogim drugim oblastima, gdje je Vaša Vlada pokazala istinsku posvećenost kao NATO partner, saveznik i prijatelj'', kazala je Rajzing Rajnke.

Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore sklopile su ugovor na iznos od 36.165.105 $ za 67 vozila. Pored visokog stepena balističke zaštite, vozila posjeduju i visok stepen prohodnosti u savladavanju različitih konfiguracija terena, vodenih i drugih prepreka u ekstremnim vremenskim prilikama. 

Prvi kontingent vozila stići će u Crnu Goru 2020. godine, čime će naša zemlja biti prva u Evropi koja će obezbijediti “Oshkosh” vozila za svoju Vojsku.

Nabavka lako oklopnih patrolnih vozila za deklarisane čete planirana je Strategijskim pregledom odbrane i Dugoročnim planom razvoja odbrane za period od 2019-2028.godine.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?