Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Финализован уговор о набавци лако оклопних возила и најављена нова, вриједна донација САД

Објављено: 23.10.2019. 18:50 Аутор: мод
Црна Гора и Сједињене Америчке Државе потписале уговор о набавци лако оклопних патролних возила. То су озваничили министар одбране Предраг Бошковић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава Џуди Рајзинг Рајнке, који су размијенили потписане уговоре.

mod

Бошковић је том приликом поручио да је набавка лако оклопних возила значајна за Војску Црне Горе, те је прва таква у посљедњих 40 година. ''Овом набавком припадници ВЦГ имаће могућност да на најбољи начин искажу свој квалитет и потенцијал, с обзиром да ће двије пјешадијске чете бити опремљене најмодернијим средствима против оклопне заштите, који ће омогућити, не само заштиту, већ мобилност и кретање наших јединица.'' 

mod

Министар се том приликом захвалио на вриједним донацијама Сједињених Држава, и најавио нову, значајну подршку. ''Са САД договорили смо донацију вриједну 8 милиона еура за сајбер, који је веома важан за Црну Гору и Војску Црне Горе, с обзиром на све већу пријетњу неконвенционалним средствима којима је наша земља изложена.'' 

mod

Амбасадорка Рајзинг Рајнке је казала да је потписивање уговора о набавци лако оклопних возила доказ дугогодишњег партнерства двије земље, које су удружене у многим мисијама и вјежбама НАТО Алијансе. ''Лично одајем признање и честитам свим мушкарцима и женама у Војсци Црне Горе за посао који су урадили и настављају да раде у Авганистану, Летонији, на Косову и у многим другим областима, гдје је Ваша Влада показала истинску посвећеност као НАТО партнер, савезник и пријатељ'', казала је Рајзинг Рајнке.

Владе Сједињених Америчких Држава и Црне Горе склопиле су уговор на износ од 36.165.105 $ за 67 возила. Поред високог степена балистичке заштите, возила посједују и висок степен проходности у савладавању различитих конфигурација терена, водених и других препрека у екстремним временским приликама. 

Први контингент возила стићи ће у Црну Гору 2020. године, чиме ће наша земља бити прва у Европи која ће обезбиједити “Осхкосх” возила за своју Војску.

Набавка лако оклопних патролних возила за декларисане чете планирана је Стратегијским прегледом одбране и Дугорочним планом развоја одбране за период од 2019-2028.године.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?