Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Crna Gora zvanično postala član IPPOG grupe

Crna Gora zvanično postala član IPPOG grupe
Datum objave 23.10.2019 12:57 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore, na čelu sa ministarkom nauke, dr Sanjom Damjanović iskazalo je ranije ove godine interesovanje za pridruživanje Međunarodnoj grupi za promociju fizike čestica (grupa IPPOG), pod čijim pokroviteljstvom se na Univerzitetu Crne Gore već treću godinu organizuje Međunarodni čas fizike čestica Masterclass. Tim povodom ministarka Damjanović je danas u CERN-u (Ženeva) potpisala Memorandum o razumijevanju kojim se uspostavlja Program saradnje sa Međunarodnom grupom za promociju fizike čestica.

Od danas IPPOG broji 28 članova – organizacija potpisnica (zemlje, laboratorije, eksperimenti) iz: Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Republike Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske, Švajcarske, SAD i Crne Gore; CERN, ALICE, ATLAS, Belle II, LHCb.

Misija ovih članica je da se maksimiziraju edukativne i promotivne aktivnosti u domenu fizike čestica, te da se mlađe generacije podstaknu da izaberu karijere u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici. Edukativni i naučni programi koji se realizuju u okviru ove grupe namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, novinarima i komunikatorima, ključnim akterima i donosiocima politika, kao i široj javnost. Ovi programi uključuju aktivnosti koje usađuju praktična naučna saznanja i vještine iz oblasti ekspertize prezentera u radoznale umove ljudi na mjestima poput muzeja, naučnih festivala, i školskih okruženja.

Grupa IPPOG je 2016. godine postala zvanična naučna grupa za saradnju po uzoru na model drugih naučnih kolaboracija u okviru CERN-a i drugih organizacija, i to činom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između 10 prvobitnih država članica, dok je ukupni broj potpisnica danas porastao na 23 države, 4 eksperimenta, i jedna laboratorija, CERN.

Pristupanje međunarodnim organizacijama i članstvo u renomiranim naučnim institucijama ima poseban značaj jer pored pozitivnog uticaja na ekonomiju, znatno doprinosi opadanju trenda odliva naučnih talenata. Ministarstvo nauke imenovalo je mr Đurđinu Bulatović, šeficu Kabineta Ministarstva nauke za predstavnika u Odboru za Program saradnje Međunarodne grupe za promociju fizike čestica (IPPOG).
    
MINISTARSTVO NAUKE