Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора званично постала члан ИППОГ групе

Објављено: 23.10.2019. 18:57 Аутор: Министарство науке
Министарство науке Црне Горе, на челу са министарком науке, др Сањом Дамјановић исказало је раније ове године интересовање за придруживање Међународној групи за промоцију физике честица (група ИППОГ), под чијим покровитељством се на Универзитету Црне Горе већ трећу годину организује Међународни час физике честица Мастерцласс. Тим поводом министарка Дамјановић је данас у ЦЕРН-у (Женева) потписала Меморандум о разумијевању којим се успоставља Програм сарадње са Међународном групом за промоцију физике честица.

Од данас ИППОГ броји 28 чланова – организација потписница (земље, лабораторије, експерименти) из: Аустралије, Аустрије, Белгије, Бразила, Републике Чешке, Данске, Финске, Француске, Њемачке, Грчке, Ирске, Италије, Холандије, Норвешке, Пољске, Португала, Румуније, Словачке, Словеније, Шведске, Швајцарске, САД и Црне Горе; ЦЕРН, АЛИЦЕ, АТЛАС, Белле ИИ, ЛХЦб.

Мисија ових чланица је да се максимизирају едукативне и промотивне активности у домену физике честица, те да се млађе генерације подстакну да изаберу каријере у науци, технологији, инжењерингу и математици. Едукативни и научни програми који се реализују у оквиру ове групе намијењени су ученицима основних и средњих школа, наставницима, новинарима и комуникаторима, кључним актерима и доносиоцима политика, као и широј јавност. Ови програми укључују активности које усађују практична научна сазнања и вјештине из области експертизе презентера у радознале умове људи на мјестима попут музеја, научних фестивала, и школских окружења.

Група ИППОГ је 2016. године постала званична научна група за сарадњу по узору на модел других научних колаборација у оквиру ЦЕРН-а и других организација, и то чином потписивања Меморандума о разумијевању између 10 првобитних држава чланица, док је укупни број потписница данас порастао на 23 државе, 4 експеримента, и једна лабораторија, ЦЕРН.

Приступање међународним организацијама и чланство у реномираним научним институцијама има посебан значај јер поред позитивног утицаја на економију, знатно доприноси опадању тренда одлива научних талената. Министарство науке именовало је мр Ђурђину Булатовић, шефицу Кабинета Министарства науке за представника у Одбору за Програм сарадње Међународне групе за промоцију физике честица (ИППОГ).








    
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?