Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na Pododboru za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku ocijenjen napredak u procesu reformi

Objavljeno: 15.11.2019. 00:33 Autor: KEI
Crna Gora pozvana da nastavi sa napornim radom i ispunjavanjem obaveza iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, zaljučak je 12. sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku.

Predstavnici Ministarstva finansija kao vodeće institucije u ovoj oblasti, kao i ostale nadležne institucije predstavili su kolegama iz Evropske komisije ažurirane i detaljne informacije o postignutom napretku u oblastima pokrivenim poglavljima 17 – Ekonomska i monetarna unija, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nadzor i 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević je istakao da je Crna Gora poziciju regionalnog lidera stekla napornim radom i zalaganjem.

„Ta nas pozicija istovremeno obavezuje u daljem procesu približavanja EU, za koji smo svjesni da će biti sve zahtjevniji. Sa zadovoljstvom dijelimo stečena znanja i iskustva sa susjednim zemljama, jer samo stabilan Zapadni Balkan može biti posmatran kao respektabilan činilac u kontekstu evropske perspektive i punopravnog članstva u Uniji“, poručio je on. Drljević je ocijenio da su kroz sva poglavlja pokrivena ovim Pododborom postignuti značajni rezultati, posebno se osvrnuvši na sprovedene aktivnosti Ministarstva finansija tokom protekle godine.

KEI

Sastankom je u ime Vlade Crne Gore ko-predsjedavala generalna direktorica u Ministarstvu finansija Bojana Bošković, a u ime Evropske komisije šef Jedinice u Generalnom direktoratu Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja Uve Štam.

Uve Štam je ohrabrio Crnu Goru da nastavi proces fiskalne konsolidacije, reformu poreskog sistema i strukturne reforme. Pozdravio je preduzete aktivnosti u pravcu uspostavljanja fiskalnog savjeta i izrazio očekivanje da će uskoro biti usvojen novi Zakon o radu, koji će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i da će se implementirati dodatne mjere u pravcu reforme tržišta rada. Takođe, Štam je ohrabrio nastavak napora na fiskalnoj konsolidaciji u cilju jačanja javnih finansija.

KEI

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Barbara Hesus-Žimeno je podvukla da u okviru EU postoji snažna politička podrška procesu proširenja, podsjećajući na nedavnu odluku zemalja članica da kroz programe nacionalne i višekorisničke IPA 2019-2020 odobre nešto više od milijardu eura zemljama Zapadnog Balkana.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?