Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Пододбору за економска и финансијска питања и статистику оцијењен напредак у процесу реформи

Објављено: 15.11.2019. 00:33 Аутор: КЕИ
Црна Гора позвана да настави са напорним радом и испуњавањем обавеза из Процеса стабилизације и придруживања, заључак је 12. састанка Пододбора за економска и финансијска питања и статистику.

Представници Министарства финансија као водеће институције у овој области, као и остале надлежне институције представили су колегама из Европске комисије ажуриране и детаљне информације о постигнутом напретку у областима покривеним поглављима 17 – Економска и монетарна унија, 18 – Статистика, 32 – Финансијски надзор и 33 – Финансијске и буџетске одредбе.

Главни преговарач Александар Дрљевић је истакао да је Црна Гора позицију регионалног лидера стекла напорним радом и залагањем.

„Та нас позиција истовремено обавезује у даљем процесу приближавања ЕУ, за који смо свјесни да ће бити све захтјевнији. Са задовољством дијелимо стечена знања и искуства са сусједним земљама, јер само стабилан Западни Балкан може бити посматран као респектабилан чинилац у контексту европске перспективе и пуноправног чланства у Унији“, поручио је он. Дрљевић је оцијенио да су кроз сва поглавља покривена овим Пододбором постигнути значајни резултати, посебно се осврнувши на спроведене активности Министарства финансија током протекле године.

KEI

Састанком је у име Владе Црне Горе ко-предсједавала генерална директорица у Министарству финансија Бојана Бошковић, а у име Европске комисије шеф Јединице у Генералном директорату Европске комисије за економска и финансијска питања Уве Штам.

Уве Штам је охрабрио Црну Гору да настави процес фискалне консолидације, реформу пореског система и структурне реформе. Поздравио је предузете активности у правцу успостављања фискалног савјета и изразио очекивање да ће ускоро бити усвојен нови Закон о раду, који ће бити усклађен са европским законодавством и да ће се имплементирати додатне мјере у правцу реформе тржишта рада. Такође, Штам је охрабрио наставак напора на фискалној консолидацији у циљу јачања јавних финансија.

KEI

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење Барбара Хесус-Жимено је подвукла да у оквиру ЕУ постоји снажна политичка подршка процесу проширења, подсјећајући на недавну одлуку земаља чланица да кроз програме националне и вишекорисничке ИПА 2019-2020 одобре нешто више од милијарду еура земљама Западног Балкана.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?