Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Beogradu otvorio 4. Balkansko arhitektonsko bijenale

Objavljeno: 15.11.2019. 02:55 Autor: Ministarstvo kulture
mku4. Balkansko arhitektonsko bijenale otvoreno je danas u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Bijenala je „Decoding Balkan“, a država partner je Crna Gora.

Smotru koja je okupila brojne arhitekte iz država regije, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako tema Bijenala – „Decoding Balkan“ nudi mnogo prostora za diskusiju.

Riječ je o naizgled jednostavnom sloganu koji sabira kompleksne motive i izazove, a koji u svojoj srži motiviše na zajednička promišljanja u pravcu ostvarenja jedinstvenog cilja. A ovog puta, cilj je jasan – pronicanje do odgovora koji bi vodili ka novom trendu, ka prevazilaženju izazova koji je danas zajednički imenitelj mnogim regijama u okviru Balkanskog poluostrva – kako naći mjeru i ideal u spoju tradicije i inovacije i kako dostići punu kompatibilnost između našeg impresivnog kulturnog i arhitektonskog nasljeđa i tendencija ovovremene, moderne arhitekture.

Siguran sam kako ova pitanja ni za koga nijesu novost – uostalom, svi smo već dugo posvećeni traganju za odgovorima na njih u okviru naših sredina. Međutim, jednako sam uvjeren da je upravo ova smotra idealna da te teme otvorimo zajedno – naglasio je on.

mkuOvogodišnje Bijenale trajaće tri dana, a na današnjem otvaranju kojem je prisustvovao ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Tarzan Milošević, prisutne su pozdravili direktor Bijenala Marko Stojanović, komesarka Balkanskog arhitektonskog bijenala za Crnu Goru dr Sonja Radović Jelovac i predsjednik Fondacije „Marčeta“ Saša Marčeta, nakon čega su dodijeljene i nagrade. Priznanje za inicijativu zaštite kulturne baštine 20. vijeka pripalo je Ministarstvu kulture u Vladi Crne Gore.

Vjerujem da ćete uživati u multimedijalnoj izložbi posvećenoj arhitekturi, ostvarenim i neostvarenim projektima, kao i da ćete iskoristiti priliku da aktivno učestvujete u panel diskusijama posvećenim savremenom pristupu projektovanju i investicijama u građevinarstvu - rekao je Marčeta.

Sonja Radović Jelovac predstavila je sam koncept ovogodišnjeg Bijenala.
Nastojaćemo da sa ovog bijenala pošaljemo poruku o značaju odgovornog i uspješnog partnerstva između institucija sistema, strukovnih organizacija i naučne zajednice, u generisanju znanja, kvaliteta i zajedničkih vrijednosti, što će dijelom, sigurna sam, pokazati izloženi i prezentovani projekti - istakla je ona.

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi „Montenegro Decoding Balkan“, nakon čega je direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović govorio na temu „Zaštita kulturnog nasljeđa 20. vijeka“.
Tokom sjutrašnjeg programa u bioskopu „Balkan“, biće upriličena diskusija na temu „Crna Gora – internacionalizacija i vizibilnost“, nakon čega će biti prikazan i projekat crnogorskog paviljona za EXPO Dubai 2020, koji će predstaviti vođa autorskog tima Matija Vuković.

Nakon toga, na Bijenalu će biti riječi i o skijalištima Crne Gore, njihovoj infrastrukturi i arhitekturi. Prezentaciju tog segmenta upriličiće dr Sonja Radović Jelovac.
U okviru segmenta „Crna Gora – institucionalno strukovna kolaboracija“, glavni arhitekta Podgorice Filip Aleksić predstaviće projekat „Mikro 020“, a arhitekte Ema Alihodžić Jašarović i Marko Stjepčević prezentiraće koncept „Kolektor“.

U završnom dijelu drugog dana, o aktuelnim projektima u Beogradu govoriće gradski urbanista tog grada Marko Stojčić, dok će Aleksandar Zeljić govoriti na temu “Arena investicija u arhitekturi“.

Bijenale će biti okončano u subotu, i to stručnom panel diskusijom „Nova konkorda“.

Video: Youtube

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?