Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Београду отворио 4. Балканско архитектонско бијенале

Објављено: 15.11.2019. 02:55 Аутор: Министарство културе
mku4. Балканско архитектонско бијенале отворено је данас у Београду. Тема овогодишњег Бијенала је „Децодинг Балкан“, а држава партнер је Црна Гора.

Смотру која је окупила бројне архитекте из држава регије, отворио је министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић, који је истакао како тема Бијенала – „Децодинг Балкан“ нуди много простора за дискусију.

Ријеч је о наизглед једноставном слогану који сабира комплексне мотиве и изазове, а који у својој сржи мотивише на заједничка промишљања у правцу остварења јединственог циља. А овог пута, циљ је јасан – проницање до одговора који би водили ка новом тренду, ка превазилажењу изазова који је данас заједнички именитељ многим регијама у оквиру Балканског полуострва – како наћи мјеру и идеал у споју традиције и иновације и како достићи пуну компатибилност између нашег импресивног културног и архитектонског насљеђа и тенденција ововремене, модерне архитектуре.

Сигуран сам како ова питања ни за кога нијесу новост – уосталом, сви смо већ дуго посвећени трагању за одговорима на њих у оквиру наших средина. Међутим, једнако сам увјерен да је управо ова смотра идеална да те теме отворимо заједно – нагласио је он.

mkuОвогодишње Бијенале трајаће три дана, а на данашњем отварању којем је присуствовао амбасадор Црне Горе у Републици Србији Тарзан Милошевић, присутне су поздравили директор Бијенала Марко Стојановић, комесарка Балканског архитектонског бијенала за Црну Гору др Соња Радовић Јеловац и предсједник Фондације „Марчета“ Саша Марчета, након чега су додијељене и награде. Признање за иницијативу заштите културне баштине 20. вијека припало је Министарству културе у Влади Црне Горе.

Вјерујем да ћете уживати у мултимедијалној изложби посвећеној архитектури, оствареним и неоствареним пројектима, као и да ћете искористити прилику да активно учествујете у панел дискусијама посвећеним савременом приступу пројектовању и инвестицијама у грађевинарству - рекао је Марчета.

Соња Радовић Јеловац представила је сам концепт овогодишњег Бијенала.
Настојаћемо да са овог бијенала пошаљемо поруку о значају одговорног и успјешног партнерства између институција система, струковних организација и научне заједнице, у генерисању знања, квалитета и заједничких вриједности, што ће дијелом, сигурна сам, показати изложени и презентовани пројекти - истакла је она.

Током првог дана Бијенала, приказан је документарни филм о црногорској архитектури „Монтенегро Децодинг Балкан“, након чега је директор Управе за заштиту културних добара Божидар Божовић говорио на тему „Заштита културног насљеђа 20. вијека“.
Током сјутрашњег програма у биоскопу „Балкан“, биће уприличена дискусија на тему „Црна Гора – интернационализација и визибилност“, након чега ће бити приказан и пројекат црногорског павиљона за ЕXПО Дубаи 2020, који ће представити вођа ауторског тима Матија Вуковић.

Након тога, на Бијеналу ће бити ријечи и о скијалиштима Црне Горе, њиховој инфраструктури и архитектури. Презентацију тог сегмента уприличиће др Соња Радовић Јеловац.
У оквиру сегмента „Црна Гора – институционално струковна колаборација“, главни архитекта Подгорице Филип Алексић представиће пројекат „Микро 020“, а архитекте Ема Алихоџић Јашаровић и Марко Стјепчевић презентираће концепт „Колектор“.

У завршном дијелу другог дана, о актуелним пројектима у Београду говориће градски урбаниста тог града Марко Стојчић, док ће Александар Зељић говорити на тему “Арена инвестиција у архитектури“.

Бијенале ће бити окончано у суботу, и то стручном панел дискусијом „Нова конкорда“.

Видео: Yоутубе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?