Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predsjednik Marković sa premijerom Zaevim: Integracija u EU nema alternativu

Predsjednik Marković sa premijerom Zaevim: Integracija u EU nema alternativu
Datum objave 30.11.2019 10:52 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose, a puna integracija dvije države u Evropsku uniju nema alternativu, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva održanom u Podgorici.

„Naši bilateralni odnosi su fantastični, nemamo otvorenih pitanja već samo potrebu da radimo zajedno za bolje naših država i cijelog regiona“, kazao je premijer Marković.

Na satanku je razgovarano o daljoj evropskoj integraciji dvije zemlje. Istaknuto je zajedničko očekivanje da će se proces unutrašnje konsolidacije EU i razmatranje novih modaliteta procesa pregovora odvijati što prije, kako bi Zapadni Balkan mogao dinamičnije da napreduje na putu ka Uniji. Predsjednik Vlade Crne Gore je istakao da bez obzira na ove procese u Uniji, Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformama u evropskoj agendi koja nema alternativu. 

Premijer Marković je posebno istakao punu podršku Crne Gore skorom punopravnom članstvu Sjeverne Makeodnije u NATO i podvukao spremnost naše države da na svaki način pomogne u pripremi, te podijeli svoja iskustva kao do sada najmlađa članica Alijanse.

Premijer Zaev je zahvalio Crnoj Gori što je prva od zemalja članica NATO-a ratifikovala njihov Protokol o pristupanju i izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija u toku naredne godine postati punopravna članica Alijanse.

Premijeri su se saglasili da je regionalna saradnja izuzetno važna te da je dalje treba jačati, a predsjednik Marković je u tom kontekstu naglasio značaj Berlinskog procesa i ispunjavanja agende povezivanja kao okvira koji može dati značajan doprinos razvoju regiona.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE