Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Objavljen Nacrt programa ekonomskih reformi CG 2020-2022.

Objavljeno: 03.12.2019. 22:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora kao država kandidat za prijem u EU, u pretpristupnom periodu izrađuje Program ekonomskih reformi (PER). Program sadrži makroefiskalni okvir i poglavlje posvećeno definisanju i prioritizaciji strukturnih reformi, u cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, kao i povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije. PER 2020-2022 biće usvojen od strane Vlade Crne Gore, i dostavljen Evropskoj komisiji do kraja januara 2020. godine.

Odabrane prioritetne strukturne reforme su u skladu sa prioritetima definisanim u nacionalnim dokumentima, nacionalnim i regionalnim strategijama, ključnim dokumentima u procesu pristupanja Crne Gore EU, smjernicama Evropske komisije (EK) i zajedničkim preporukama sa Ministarskog dijaloga iz Brisela. Strukturne reforme sadržane u PER 2020-2022, u skladu sa smjernicama EK, sublimirane su u 8 ključnih oblasti: reforma tržišta energije i transporta; sektorski razvoj; poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije; istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija; trgovinske reforme; obrazovanje i vještine; zaposlenost i tržište rada; socijalna inkluzija, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

U cilju obezbeđivanja što šireg konsultativnog procesa prilikom izbora prioritetnih strukturnih reformi, obavljene su intenzivne interesorne konsultacije, kao i konsultacije sa organizacijama civilnog društva, privrede i svih ostalih zainteresovanih stejkholdera na sastanku koji je održan 6. septembra, na početku pripreme Programa. O uključenosti svih zainteresovanih strana biće sačinjen poseban aneks dokumenta.

Nacrt Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2020-2022. je stavljen na uvid javnosti na portalu Vlade i biće predmet javne rasprave od 03. decembra, zaključno sa 23. decembrom 2019.

Sva pitanja i komentari mogu se uputiti Ministarstvu finansijana na e-mail adresu Gordane Stanišić: gordana.stanisic@mif.gov.me, sekretarke Radne grupe za izradu Programa ekonomskih reformi.

U okviru procesa javne rasprave održaće se Okrugli sto, i to u petak 20. decembra, u 09:30 časova u Sali 119 Ministarstva finansija, Bulevar Stanka Dragojevića broj 2.

Nacrt Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2020 - 2022. godina nalazi se na portalu Vlade – odjeljak Program ekonomskih reformi. Nacrt programa možete preuzeti i ovdje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?